Üzenet a múltból: Beszélő falak, sztorizó parketták
Gondoltál már arra, hogy időkapszulát helyezz el a lakásod padlózatában, benne a jövőnek szóló üzenettel?

Ha nem új építésű lakásra esik a választásod, amikor új otthon keresel, számtalan meglepetés érhet, jó esetben ezek a meglepetések pozitív jellegűek. De azért ne legyünk naivak, tulajdonképpen benne van a pakliban, hogy a "bájos, gondosan felújított nagypolgári lakóház" bár valóban bájos, de ha hozzáérünk a falhoz, leomlik az egész, ezzel olyan költségek elé állítva az új tulajdonost, ami pénznyelővé változtatja a projektet... De most nem a pénzről lesz szó.

18311_1505463281_5874.jpg

 Nem láttunk még olyan felújítási költségvetést, ahol a megbízók vagy a kivitelezők nem húzták túl a keretet, valamilyen előre nem látható körülmény miatt. A tisztasági festés helyett falak dőlnek, a padló egy rejtett nyílást takar, és ilyenkor történhetnek a már említett meglepetések: igazi kincsekre bukkanhatunk a szigetelés alatt, tapéta mögé rejtve, vagy akár a parketta aljára írva, ahogy azt a nemrég kiderült franciaországi eset is mutatja.

_101762844_parquet2_976.jpg

Egy francia alpesi falu kastélyában a  padló restaurálása során derült fény olyan történetekre, amelyekről maga a szerző, egy 19. századi ács, Joachim Martin is tudta, hogy úgymond szenzitív adatokról van szó, de mivel nem mondhatta el senkinek, elmondta hát az utókornak, ezzel könnyítve lelkén. 1 éven keresztül, 1881-81 között körmölt szorgalmasan ceruzával, jobb híján az általa lerakott padló hátoldalára. Igazi történelmi csemegéről, korrajzról van szó, a feljegyzésekből kirajzolódik az egykori falusiak nem túl rózsaszín és könnyű élete. Erkölcsileg megkérdőjelezhető tettek, egyházi személyek túlkapásai, testiség, születés és halál. 

De nekünk is van ám titkos üzenetünk a múltból! Amikor a szekszárdi Polgármesteri Hivatal nagytermének a parkettáját épp készültek felújítani 2017-ben, és felszedték a régi parkettát, a munkások egy az utókornak szóló üzenetet találtak. Sajnos a levél egy része megsemmisült, de annyit tudunk, hogy 1908-ban keletkezett az írás, amelyet a város akkori vezetője, dr. Szentkirályi Mihály helyeztetett el a parketta alá. Mintegy 110 évvel később pedig Szekszárd jelenlegi polgármestere, Ács Rezső veszi át a stafétát: vajon hány év múlva fogják az utódok megtalálni a 21. század üzenetét? A levél egyébként csupán arról szól, hogy kik, mikor és miért újították fel a padlót, és hogy a felújítást egy tűzeset is hátráltatta.

imgp0421.jpg

Úgy látszik, a parketta volt a régi idők egyik alternatív névjegye is, ugyanis tudunk még egy hasonló 100 éves parkettás-történetről: Mahó János 1910-ben mindössze annyit akart tudatni a világgal, hogy ő készítette a hajdani pécsi kesztyűgyári óvoda épületének a padlóját, amelyet 1978-ban újították fel. A tölgyfa parkettát megvette egy egykori dolgozó, hogy beépítse saját házába, ekkor akadt rá a feliratos parkettalécre. A megtaláló évekig kereste a mester családját, míg végül a dédunokájának nyújthatta át a fadarabot, amelynek értékét a hozzá kapcsolódó emberi történet adta: a dédpapa 1864. január 20-án Zágrábban született, aztán Pécsre költözött, a többi meg, ahogy szoktuk mondani, történelem. .

291044_160621_maho_parketta1910_1.jpg

Van számos jelenkori történet is a témában, ami azt bizonyítja, hogy ez az üzengetés nem múló divat, és az ilyen történetek még ma, 2018-ban is képesek érzelmeket kelteni. Egy fiatal amerikai pár, Alex és Jess Monney a frissen vásárolt lakásuk fürdőszobájának felújítása során talált a csempe leverésekor egy érdekes, kissé passzív-agresszív, de azért alapvetően viccesnek szánt üzenetet a múltból: "Helló! Mi vagyunk Shinsekiék! 1995 nyarán újítottuk fel ezt a fürdőszobát. Ha ezt olvasod, ez azt jelenti, hogy ti most újra felújítjátok. De hát mi nem tetszett benne?!" A sztori "nagyot ment" a Twitteren, 1 nap alatt 80.000 like-ot aratva. Természetesen mindenki azon dolgozott, hogy megtalálja az előző tulajdonosokat...

Mind szeretnénk, hogy valamiről emlékezzenek ránk, hogy tudják, itt voltunk, mert ezek mélyen emberi dolgok, nyomot szeretnénk hagyni a világban: ha máshogy nem, hát titkos üzenetet rejtünk a padló alá, mint a francia ács:

_101762847_parquet4_976.jpg

„Boldog Halandó. Mikor engem olvasol, én már nem leszek többé. Légy okosabb annál, mint én voltam 15 és 25 éves korom között, amikor csak a szerelemért és az alkoholért éltem, keveset tettem és sokat költöttem. Hegedűs voltam”

Nagyon nem is kellene átszerkeszteni, ha 2018-ban fogalmaznánk meg egy jótanácsot az utókornak... 

Források: BBC, Múlt-kor.hu, kadarka.net, barcsihirek.hu, Buzzfeed

Ha ezt a cikket elolvastad, feltételezzük, hogy érdekel a téma, és hogy jó hasznát vennéd egy ingatlanközvetítőnek. A mi dolgunk az, hogy az ingatlan hirdetésével, és az adás-vétellel kapcsolatos terheket levegyük a válladról. Ránk bízhatsz sok olyan feladatot, amivel rengeteg időt és energiát spórolsz meg, így marad időd a többi fontos dologra is.

Ide ( www.drahotaingatlan.hu ) kattintva nézz körül a honlapunkon és a hirdetéseink között, és ha nem találod meg azt, amit keresel, vagy bármilyen kérdésed van, esetleg tanácsra van szükséged, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, találjuk ki együtt, miben tudunk Neked segíteni!

Teljes blogunk valamennyi cikkét IDE kattintva olvashatod.  www.drahotaingatlan.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://drahotaingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7914118017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elérhetőségeink:

Tel.: +36 707 707 804

Drahota Ingatlan - az Ön támogató partnere ingatlanügyben! A Drahota Ingatlan küldetése, hogy mindenkinek megtalálja a lehetőségekhez képest legtökéletesebb ingatlant. Hiszünk abban, hogy a klasszikus, nyomulós ingatlanügynökök ideje lejárt, ezért törekszünk arra, hogy ügyfeleink jól érezzék magukat a közös munka során.

Facebook oldaldoboz

Címkék

2017 (1) 3D építészet (1) 3D nyomtatás (1) Airbnb (1) albérlet (3) Alexa (1) állami támogatás (1) Amazon (1) apartment in a box (1) átalakítás (1) automatizáció (1) a jövő ingatlanjai (1) A jövő otthona (1) A jövő városa (1) a jövő városa (1) A Magnólia-sztori (1) befektetni (1) béna ingatlanhirdetések (1) Best of Facebook (5) biodiverzitás (1) Budaörs (1) Chip és Joanna Gaines (1) Construma 2018 (1) contour crafting (1) CSOK (1) Dánia (1) design (1) digitális nomád (1) Duna (1) Dwell (1) életmód (1) energetika (2) energiatakarékos építés (1) építészet (3) Építészeti Biennálé 2018 (1) építőipar (2) ergonómia (1) Facebook posztok 2018 (5) felmérés (1) felújítás (1) fenntartható építészet (3) fenntartható építkezés (1) fenntartható fejlődés (1) garzon (2) guruló otthon (1) gyerek (1) ház (4) házfelújítás (1) házfelújító show (1) házkiadás (1) HelloWood (1) hempcrete (1) HGTV (1) hirdetés (1) Hollandia (1) home office (1) home staging (2) hőszigetelés (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (1) Hungexpo (1) hygge (1) IKEA (1) ingatlan (6) ingatlanfejlesztés (1) ingatlanpiac (2) ingatlantrend (2) ingatlan eladás (1) ingatlan felkészítése eladásra (1) installáció (1) intelligens otthon (2) irodaház (1) irodai környezet (1) karácsony (1) karácsonyfa (1) Karácsonyi mese (1) kartonház (1) kenderbeton (1) kenderbeton ház (1) készház (1) kiállítás (1) Kína (1) kollégium (1) konyha (2) korszerűsítés (1) kreatív otthon (1) kutyabarát munkahely (1) lakás (6) lakásdekor (1) lakásfelújítás (1) lakáskiadás (1) lakáskiegészítők (1) lakóautó (1) lakóhajó (1) legális albérletbe adás (1) mikro-apartman (1) minigarzon (1) moduláris építkezés (1) nano-stúdió (1) nevetés (1) ökoépítészet (1) okos otthon (1) Ori Systems (1) otthon (3) otthondesign (1) otthoni iroda (1) otthon melege program (1) pályázat (1) passzívház (1) pénznyelő (1) robotbútor (1) sharing economy (2) Siri (1) smart home (2) sötétkék (1) szavazás (1) szerződés (1) Szezonalitás (1) színek (1) támogatás (1) társasház (1) tetőkert (1) tiny house (1) Tisza (1) trend (1) újragondolt ingatlanok (1) újrahasznosítás (1) ünnep (1) urbanizáció (2) úszóházak (1) vanlife (1) városfejlesztés (2) városi garzon (1) Velence (1) Vidámság (1) WELL building (1) Wikkelhouse (1) zöldtető (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása