Best of Facebook 2018 - 4. rész
Ezeket a Facebook-posztjainkat is szerettük a múlt évben

1. Lombházak - ki mondta, hogy csak gyerekeknek való?

Hasonló a helyzet a lombházakkal, mint a legoval és a számítógépes játékokkal: azért vesszük, hogy a gyereknek jó legyen, és reménykedünk, hogy néha minket is enged játszani...
Régen is építettek a kert végébe a gyereknek fára eszkábált magasított bunkert, de az utóbbi években mintha reneszánszát élné a lombház, akár nyaralóként is. Airbnb-n is találunk már kiadó lombházat, és hazánkban is tölthetjük a szabadságunkat a fák között, például az Őrségben. 
A különleges élményt az is biztosítja, hogy mennyivel másképp látjuk a világot egy másik nézőpontból, egy másik szintről, főleg ha ilyen természeti környezet veszi körül az építményt. Ha még a víz- és a csatorna is be van kötve, nem látjuk semmi akadályát annak, hogy akár több napot is eltöltsünk gyerekkorunk álomotthonában, július közepén mi másról is ábrándozhatna az ember, mint arról, hogy kilépjen a hétköznapokból ...

2. Mikrogarzonokat a városokba?


Már évek óta halljuk, hogy London betelt, de valahogy, cipőkanállal azért még mindig befér néhány százezer újlondoni, még ha gyakran emberhez nem méltó körülmények között is kell lakniuk. 
A "nemzetközi helyzet fokozódásával" a lakáskörülmények is drasztikusan változtak, azonban már vannak olyan megoldások, amelyek ugyan kis lakóterületet biztosítanak, mégis olyan kialakításúak és komfortfokozatúak, hogy mégsem érzi magát az ember nyomorultul az albérletében.
Érdekes a kontraszt egy Viktória-korabeli városi lakóház klasszikus külső homlokzata és a ház belső részében kialakított 14 miniatűr garzon között, ezt az enteriőrt sem lehetett egyszerű befényképezni...
Az építtető szándéka szerint a minimalista mikro-apartmanok létrehozása nem csak megfizethető alternatívát nyújt a londoni ingatlanbérleti piacon, hanem elősegíti a co-living, vagyis közösségi lakóhely, mint társadalmi trend megerősödését is. 
A 4 emeletes házban kialakított minilakások mindössze 18 nm-esek, de kompakt "all-in-one" kialakításukkal tökéletesen élhetőek, bár feltételezzük, hogy a közösségi élet a falakon kívül zajlik, és ide csak aludni térnek haza a lakók.
Budapestet is el fogja érni rövidesen ez a trend, mert bár itt is nagy hagyománya van a belvárosi házakban az így-úgy leválasztott garzonoknak, ritka eset az, amikor 30 nm alá esik a méretük. Készüljünk fel a zsugorodásra!

Forrás: https://inhabitat.com/victorian-era-townhouse-converted-into-14-light-filled-micro-apartments/

3. Dán történelmi minimalizmus = Hygge az építészetben/lakberendezésben?


Kezdjük néhány gyors definícióval ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk ebben az irigylésre méltó északi országban található, majdnem 140 éve épült, méltó módon felújított udvarház látványát.

A skandináv stílus legfontosabb jellemzői az egyszerűség, letisztultság, gyakorlatiasság, a természetes anyagok és kevés szín használata, a hivalkodás kerülése. Van némi átfedés a minimalizmus és a skandináv stílus között, a minimalizmus viszont kevésbé koncentrál a dizájnra, inkább a valódi igényeknek megfelelés, a felesleges tárgyak kiiktatása a lényeg.
A Hygge a dánokhoz kötődő fogalom, egy életérzés, leginkább úgy értelmezhető, mint a meghittségteremtés művészete. 
Elemei a hozzánk közel állókkal értelmesen eltöltött minőségi idő, és azt ezt biztosító lakókörnyezet.

A képeken látható udvarházat a 120 éve működő dán családi cég, a Dinesen vásárolta meg és újította fel a "történelmi minimalizmus" jegyében. Dinesenéknek már a 4. generációja foglalkozik egyedi fapadlók készítésével, termékeik több helyen felfedezhetőek a házon belül is. Mindegyik képen tetten érhető, milyen szépen simul bele a modern dizájn az eredeti lakókörnyezetbe. Nincs pompa és csillogás, mégis nemes, kifinomult és megnyugtató az összhatás. Az 1880-ban épült tradicionális "hosszú" lakóház (Sønderjysk gård) Jutland déli részén jelenleg a Dinesen cég exkluzív vendégházaként működik.

Forrás: https://bit.ly/2yEfi8a

4. Kis lakás, hatalmas berendezési ötletek 


Az kis méretű házak, apró apartmanok trendje nem alakult volna ilyen pozitívan, ha a terek csökkenésével nem járt volna együtt a berendezés ésszerű átalakulása is. 
A lakóterület csökkenése egyrészt egy logikus reakció a városok lakosságának növekedésére, pontosabban az ezzel együtt járó csökkenő kínálatra. Másrészt viszont egy fenntarthatóságon, takarékosságon alapuló gondolkodásmód megtestesülése is: nem használok többet, nagyobbat, mint amennyire szükségem van.
Régebbi fogalom bár a garzonlakás, sokáig mégis "szükséges rossz" jellege volt, azért vette az ember, mert telt nagyobbra. Most viszont kicsit fordult a kocka: kis lakásban lakni menő, patentul berendezni még menőbb 
Ami megváltozott, az mindenekelőtt az, hogy egyre kevésbé látunk dedikált funkciójú helyiségeket és a berendezés is multifunkcionális lett, a bútorok többcélúak, mozgathatók és variálhatók. A fa, mint alapanyag újra hódít, igaz, más megjelenési formában, mint korábban. 
A Dwell összeállításában egy magyar példa (A Position Collective munkája), egy Airbnb-n kiadásra kínált garzon is helyet kapott, ami külön öröm. 
A képeket elnézve a nagy terek esztétikájában hívő elfogult szemlélő is elégedetten csettinthet, a kis lakások iránt lelkesedő pedig rengeteg ihletet meríthet a dizájnos megoldásokból.
Forrás: https://bit.ly/2qQ1UsA

Még folytatjuk...

Ha ezt a cikket elolvastad, feltételezzük, hogy érdekel a téma, és hogy jó hasznát vennéd egy ingatlanközvetítőnek. A mi dolgunk az, hogy az ingatlan hirdetésével, és az adás-vétellel kapcsolatos terheket levegyük a válladról. Ránk bízhatsz sok olyan feladatot, amivel rengeteg időt és energiát spórolsz meg, így marad időd a többi fontos dologra is.

Ide ( www.drahotaingatlan.hu ) kattintva nézz körül a honlapunkon és a hirdetéseink között, és ha nem találod meg azt, amit keresel, vagy bármilyen kérdésed van, esetleg tanácsra van szükséged, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, találjuk ki együtt, miben tudunk Neked segíteni!

Teljes blogunk valamennyi cikkét IDE kattintva olvashatod.  www.drahotaingatlan.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://drahotaingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8014535248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elérhetőségeink:

Tel.: +36 707 707 804

Drahota Ingatlan - az Ön támogató partnere ingatlanügyben! A Drahota Ingatlan küldetése, hogy mindenkinek megtalálja a lehetőségekhez képest legtökéletesebb ingatlant. Hiszünk abban, hogy a klasszikus, nyomulós ingatlanügynökök ideje lejárt, ezért törekszünk arra, hogy ügyfeleink jól érezzék magukat a közös munka során.

Facebook oldaldoboz

Címkék

2017 (1) 3D építészet (1) 3D nyomtatás (1) Airbnb (1) albérlet (3) Alexa (1) állami támogatás (1) Amazon (1) apartment in a box (1) átalakítás (1) automatizáció (1) a jövő ingatlanjai (1) A jövő otthona (1) a jövő városa (1) A jövő városa (1) A Magnólia-sztori (1) befektetni (1) béna ingatlanhirdetések (1) Best of Facebook (5) biodiverzitás (1) Budaörs (1) Chip és Joanna Gaines (1) Construma 2018 (1) contour crafting (1) CSOK (1) Dánia (1) design (1) digitális nomád (1) Duna (1) Dwell (1) életmód (1) energetika (2) energiatakarékos építés (1) építészet (3) Építészeti Biennálé 2018 (1) építőipar (2) ergonómia (1) Facebook posztok 2018 (5) felmérés (1) felújítás (1) fenntartható építészet (3) fenntartható építkezés (1) fenntartható fejlődés (1) garzon (2) guruló otthon (1) gyerek (1) ház (4) házfelújítás (1) házfelújító show (1) házkiadás (1) HelloWood (1) hempcrete (1) HGTV (1) hirdetés (1) Hollandia (1) home office (1) home staging (2) hőszigetelés (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (1) Hungexpo (1) hygge (1) IKEA (1) ingatlan (6) ingatlanfejlesztés (1) ingatlanpiac (2) ingatlantrend (2) ingatlan eladás (1) ingatlan felkészítése eladásra (1) installáció (1) intelligens otthon (2) irodaház (1) irodai környezet (1) karácsony (1) karácsonyfa (1) Karácsonyi mese (1) kartonház (1) kenderbeton (1) kenderbeton ház (1) készház (1) kiállítás (1) Kína (1) kollégium (1) konyha (2) korszerűsítés (1) kreatív otthon (1) kutyabarát munkahely (1) lakás (6) lakásdekor (1) lakásfelújítás (1) lakáskiadás (1) lakáskiegészítők (1) lakóautó (1) lakóhajó (1) legális albérletbe adás (1) mikro-apartman (1) minigarzon (1) moduláris építkezés (1) nano-stúdió (1) nevetés (1) ökoépítészet (1) okos otthon (1) Ori Systems (1) otthon (3) otthondesign (1) otthoni iroda (1) otthon melege program (1) pályázat (1) passzívház (1) pénznyelő (1) robotbútor (1) sharing economy (2) Siri (1) smart home (2) sötétkék (1) szavazás (1) szerződés (1) Szezonalitás (1) színek (1) támogatás (1) társasház (1) tetőkert (1) tiny house (1) Tisza (1) trend (1) újragondolt ingatlanok (1) újrahasznosítás (1) ünnep (1) urbanizáció (2) úszóházak (1) vanlife (1) városfejlesztés (2) városi garzon (1) Velence (1) Vidámság (1) WELL building (1) Wikkelhouse (1) zöldtető (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása