Best of Facebook 2018 - 1. rész
Ezeket a Facebook-posztjainkat szerettétek a legjobban múlt évben

 

Az új év kezdetekor ezúttal ne a fogadkozásoké, hanem a visszatekintésé legyen a főszerep. Rengeteg érdekességet megosztottunk Veletek az év során, amelyek bizony gyakran a Facebook feneketlen algoritmus-kútjába estek. Mi meg most kihalásztuk őket. Nézzük, mik voltak a Drahota Ingatlan Facebook oldalának legnépszerűbb bejegyzései, természetesen az ingatlanhirdetéseket leszámítva...

1. Ha még egyszer fiatal lehetnék... 

A kollégium nem csak lakásmegoldás, hanem a közösségépítés egyik nagyon fontos helyszíne: életre szóló barátságok (nem is szólva a későbbi üzleti kapcsolatokról) köttetnek a szép lassan átalakuló kollégiumi terekben. A főiskolai, egyetemi hallgatók lakáslehetőségeiről már korábban írtunk a Drahota Ingatlan blogján, a cikk a linkre kattintással olvasható: https://drahotaingatlan.blog.hu/2018/07/11/hurra_felvettek_az_egyetemre_segitseg_hol_fogok_lakni

A blogban említett magánkollégium akkor még nem nyílt meg, akkor még csak egy tervezett szobát tudtunk mutatni, a Forbes cikke azonban tele van valódi fotókkal a valódi terekről. 
https://forbes.hu/uzlet/tuzraktar-kollegium-2018/

Nem a legolcsóbb koleszok közé tartozik az intézmény, "A legolcsóbb szobákért 380 eurót (kb. 125 ezer forintot) kell fizetni havonta 12 hónapos szerződéssel. A legnagyobb és legdrágább, terasszal is rendelkező szobákért 700 eurót (kb. 230 ezer forintot) kell fizetni. A szobák 90 százaléka egyszemélyes, de van néhány nagyjából 30 négyzetméteres apartman is"

2. Rönkház? Gerendaház? Faház?

Az utóbbi évtizedben volt tapasztalható egy rönkház-boom, de még mindig sokan aggódnak az alapanyag, a fa miatt, ezért még mindig csak elvétve látunk ilyen karakteres, rusztikus épületeket, a legtöbbet pedig hétvégi házként használják. Pedig ha ezek a házak megfelelően kezelt alapanyagból készülnek, egyáltalán nem tűzveszélyesebbek, mint téglából épült társaik. 


De mi a különbség egyáltalán a rönkház, a gerendaház és a faház között? 
"A rönkház kör keresztmetszetű rönkökből, a gerendaház pedig szögletes gerendákból áll. Faháznak számítanak a gerendaház, a rönkház és a könnyűszerkezetes faház is. A korszerű gerendaház megőrzi a fa kiváló tulajdonságait, a hagyományos építési módokat, miközben modern gyártási technológiával készül. A faház építésnek sok évszázados hagyományai vannak a skandináv államokban, Észak-Amerikában, az Alpokban vagy Oroszországban, ahol ma is jó állapotban állnak öreg rönkház épületek."
És mi a helyzet a most már nagyon aktuális kérdéssel, a fűtéssel?


A Homeinfo cikke részletesen tárgyalja a témát: először is, a fa szerkezetű házak hőszigetelő képessége kiváló, a páratartalom is tökéletes, és a légcserélődés is természetes módon biztosított. Klímaberendezést nem nagyon látunk rönkházakban, nyáron ugyanis hűvösebbek, mint a téglaházak. És a jó hír: a fűtés sem különleges kihívás, csak alábbi dolgokat kell szem előtt tartani: A rönkházakban ugyanolyan fűtés kialakítható, mint egy tégla/kő házban, csak a kályha, fűtőtest körül közvetlenül ne legyen éghető anyag. A kémény kiépítésénél megfelelő szigetelőket alkalmazzunk és tartsuk meg a szükséges távolságot a fa szerkezettől, a kályha köré meg ne tegyünk faburkolatot és éghető válaszfalat.

3. Az ezerarcú bambusz

A természet jókedvében teremtette a bambuszt: ehető, esztétikus, és még házat is építhetünk belőle. A bambusz rendkívül sokoldalú növény, vannak elfogyasztható részei, de teherbírása miatt akár több emeletes épület is felhúzható a felhasználásával.

A növény a fűfélék közé tartozik, mégis fának nevezik, ami nem csoda, hiszen akár 20 méteresre is megnőhetnek. Gyors növekedése miatt egyre nagyobb szerepet kap a fenntartható építészetben is.
Ázsiában már évszázadok óta használják nem csak berendezési tárgyak alapanyagaként, hanem építőanyagként is a bambuszt, de a növényi kártevők pusztítását csak régen még nem tudták megakadályozni. Ma már olyan anyaggal kezelik a növényt, ami védi a termeszek ellen.
Egyre nagyobb, és összetettebb épületeket sikerül már megvalósítani bambusz vázra építve, ami előrevetíti még szélesebb körű felhasználását: arra számíthatunk, hogy a bambusz a környezettudatos építészetben egyre jelentősebb szerepet fog betölteni.

4. Kis házak, konténerházak, mobilházak, guruló házak...

Mi a különbség közöttük, és mit kell tudnom, ha ilyet szeretnék? Már mi is írtunk a Drahota Ingatlan blogján (pl itt: https://bit.ly/2NIY4sr) és több ízben itt a Facebook oldalunkon is erről a tengerentúlról induló, de hazánkban is egyre több lelkes követőre találó trendről.
Nem minden trend indul ki gazdaságossági megfontolásokból, de mivel a lakhatás mindig is pénzkérdés volt, biztosak lehetünk benne, hogy ezúttal sem csupán romantikus elképzelés az, ha az ember egy egészen kis házikóra vágyik.

De hagyjuk a romantikát, ilyen kérdések merülnek fel, ha kicsiben gondolkodunk: Ingóságnak vagy ingatlannak minősül-e a házikó? Kell-e építési engedély a telepítéséhez, kiadható-e rá használatbavételi engedély, felvehetünk-e rá hitelt vagy akár CSOK-ot, illetve a telepítéséhez vásárolt telek után kell-e illetéket fizetnünk? 
A linken konkrétumokat olvashatsz az itthoni szabályozásról (spoiler: Önkormányzata válogatja, hogy működik a dolog...)

Még folytatjuk...

Ha ezt a cikket elolvastad, feltételezzük, hogy érdekel a téma, és hogy jó hasznát vennéd egy ingatlanközvetítőnek. A mi dolgunk az, hogy az ingatlan hirdetésével, és az adás-vétellel kapcsolatos terheket levegyük a válladról. Ránk bízhatsz sok olyan feladatot, amivel rengeteg időt és energiát spórolsz meg, így marad időd a többi fontos dologra is.

Ide ( www.drahotaingatlan.hu ) kattintva nézz körül a honlapunkon és a hirdetéseink között, és ha nem találod meg azt, amit keresel, vagy bármilyen kérdésed van, esetleg tanácsra van szükséged, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, találjuk ki együtt, miben tudunk Neked segíteni!

Teljes blogunk valamennyi cikkét IDE kattintva olvashatod.  www.drahotaingatlan.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://drahotaingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4714532890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elérhetőségeink:

Tel.: +36 707 707 804

Drahota Ingatlan - az Ön támogató partnere ingatlanügyben! A Drahota Ingatlan küldetése, hogy mindenkinek megtalálja a lehetőségekhez képest legtökéletesebb ingatlant. Hiszünk abban, hogy a klasszikus, nyomulós ingatlanügynökök ideje lejárt, ezért törekszünk arra, hogy ügyfeleink jól érezzék magukat a közös munka során.

Facebook oldaldoboz

Címkék

2017 (1) 3D építészet (1) 3D nyomtatás (1) Airbnb (1) albérlet (3) Alexa (1) állami támogatás (1) Amazon (1) apartment in a box (1) átalakítás (1) automatizáció (1) a jövő ingatlanjai (1) A jövő otthona (1) A jövő városa (1) a jövő városa (1) A Magnólia-sztori (1) befektetni (1) béna ingatlanhirdetések (1) Best of Facebook (5) biodiverzitás (1) Budaörs (1) Chip és Joanna Gaines (1) Construma 2018 (1) contour crafting (1) CSOK (1) Dánia (1) design (1) digitális nomád (1) Duna (1) Dwell (1) életmód (1) energetika (2) energiatakarékos építés (1) építészet (3) Építészeti Biennálé 2018 (1) építőipar (2) ergonómia (1) Facebook posztok 2018 (5) felmérés (1) felújítás (1) fenntartható építészet (3) fenntartható építkezés (1) fenntartható fejlődés (1) garzon (2) guruló otthon (1) gyerek (1) ház (4) házfelújítás (1) házfelújító show (1) házkiadás (1) HelloWood (1) hempcrete (1) HGTV (1) hirdetés (1) Hollandia (1) home office (1) home staging (2) hőszigetelés (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (1) Hungexpo (1) hygge (1) IKEA (1) ingatlan (6) ingatlanfejlesztés (1) ingatlanpiac (2) ingatlantrend (2) ingatlan eladás (1) ingatlan felkészítése eladásra (1) installáció (1) intelligens otthon (2) irodaház (1) irodai környezet (1) karácsony (1) karácsonyfa (1) Karácsonyi mese (1) kartonház (1) kenderbeton (1) kenderbeton ház (1) készház (1) kiállítás (1) Kína (1) kollégium (1) konyha (2) korszerűsítés (1) kreatív otthon (1) kutyabarát munkahely (1) lakás (6) lakásdekor (1) lakásfelújítás (1) lakáskiadás (1) lakáskiegészítők (1) lakóautó (1) lakóhajó (1) legális albérletbe adás (1) mikro-apartman (1) minigarzon (1) moduláris építkezés (1) nano-stúdió (1) nevetés (1) ökoépítészet (1) okos otthon (1) Ori Systems (1) otthon (3) otthondesign (1) otthoni iroda (1) otthon melege program (1) pályázat (1) passzívház (1) pénznyelő (1) robotbútor (1) sharing economy (2) Siri (1) smart home (2) sötétkék (1) szavazás (1) szerződés (1) Szezonalitás (1) színek (1) támogatás (1) társasház (1) tetőkert (1) tiny house (1) Tisza (1) trend (1) újragondolt ingatlanok (1) újrahasznosítás (1) ünnep (1) urbanizáció (2) úszóházak (1) vanlife (1) városfejlesztés (2) városi garzon (1) Velence (1) Vidámság (1) WELL building (1) Wikkelhouse (1) zöldtető (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása