Vigyázz, kész, home staging!
Mi az a home staging? Miért csináljuk? Ki csinálja? Megoldható-e a home staging alacsony költségvetéssel? Egy feltörekvő szakma praktikái nyomában jártunk

home_staging_9.jpg

Ha már valaha hallottad ezt a kifejezést, annyit már biztosan tudsz , hogy a home staging a lakás vagy ház "feltuningolását" jelenti, felkészítést az eladásra. Már mi is érintettük a blogunkban ezt a témát egy korábbi cikkünkben. Biztos sokunknak megvan az a klasszikus jelenet amerikai filmekből, amikor az ingatlanos (jellemzően nő, magas sarkú cipőben) 10 perc alatt "felkészíti" a lakást az érdeklődők fogadására, ehhez az egyetlen eszköze - hiszen már minden csillog-villog -, hogy betol a sütőbe egy mirelit almáspitét, ami éppen megsül, mire megérkeznek a reménybeli vevők. Ugyanis az illat olyan folyamatokat indít majd el a fejükben, ami a gyerekkorukra, és az otthonosságra emlékezteti őket, és ez alapján már döntenek is, és kérik a tollat a szerződés aláírásához. Ha ez ilyen egyszerű lenne..

home_staging_10.jpg

Fenti jelenetnek mégis van némi köze a valósághoz: A költözni vágyók nem csak tényeket akarnak tudni az ingatlanról, hanem egy új élményt, érzést akarnak átélni, és minél ügyesebben találjuk el a vágyaikat, annál gyorsabban és magasabb áron tudjuk eladni a kérdéses lakást.

A home staging mindkét fél számára előnyös: Az eladónak azért, mert kis befektetéssel növelheti az ingatlan értékét, a vevőnek pedig azért, mert nem neki kell belelátni az új otthonába a lehetőségeket, hanem segítünk neki ebben. 

A home staginget nem elkendőzés és indokolatlan árnövelés céljából alkalmazzuk, hanem egyszerűen az értékoptimalizálás miatt. 

Viszont ahhoz, hogy valamit kivegyünk a kalapból, bele is kell tennünk, nem is keveset. Néha már az is segítene egy eladósorba került lakáson, ha egy kukászsákkal körbejárnánk, és mindent kidobnánk, ami szemétnek tűnik, vagy egyszerűen rendet csinálnánk és kitakarítanánk benne. De ilyet egy ingatlanközvetítő csak a tulajdonos beleegyezésével tehet, és bizony a tulajdonos sokszor ragaszkodik a tárgyaihoz, amiket a hosszú évek során felhalmozott. Az ingatlan értékét tulajdonképpen a legkevésbé a rendetlenség és zsúfoltság csökkenti, mert ezt a problémát a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldani. Ebben az esetben a tulajdonos, az eladó meggyőzése a legnehezebb feladat. Nehezebb ügy, amikor tarka falak és össze-vissza mázolt ajtók is nehezítik a feladatot, vagy olyan mozdíthatatlan, nagyon határozott ízlésről árulkodó dekorelemek vannak, amiket nem elég egyszerűen letisztítani, máshová tenni, lefesteni.

home_staging_6.jpg

Más a helyzet akkor, ha a lakásban már nem laknak, és a benne található berendezési tárgyak szabadon lehet rendelkezni. De ki foglalkozzon ezzel a feladattal? Kézenfekvő módon az eladó motivációja kellene legyen a home staging iránti igény, erre már rengeteg forrásból lehet ötleteket találni a neten. Ha viszont az eladónak sem ideje, sem kedve, sem megfelelő felkészültsége nincs ehhez, szakemberhez fordulhat, nem véletlenül alakultak ki az ingatlan adás-vételhez kapcsolódó szakmai szolgáltatások, nem érthetünk mindenhez. 

Ahogy mára elfogadottá vált egy új lakásnál a lakberendező szolgáltatásainak igénybe vétele, úgy kezdik az emberek itthon is megismerni és elfogadni a home staginget, mint külön szakmát. Az eladásra felkészítés nem csak arról szól, hogy az ingatlanhirdetésben szereplő fotókon jól mutasson a lakás, az egy másik, nagyon fontos szempont, az első benyomásért felelős. Viszont a vevőt ugyanolyan lakásnak kell várni a helyszínen, mint amit a gyönyörű fotók ígértek, és bizony a vevő van, hogy nagyítóval nézi végig a helyiségeket... A Patyomkin-lakás falai pedig gyorsan leomlanak.

Van az a mondás, hogy nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani, nos, ez jól értelmezhető a home staging viszonylatában: az önmagában kevés, ha egy ingatlan megfelelő paraméterekkel rendelkezik, meg kell mutatnunk, milyen szépségeket, lehetőségeket rejt az a lakás. A vevő nem azt akarja látni, hogy milyen emberek laknak a lakásban, hanem önmagát szeretné látni benne, és az az igazi művészet: legyen otthonos és hívogató az összkép, de egyben legyen annyira semleges is, hogy a vevő úgy érezze: tudnék itt élni. Ez pedig pénzbe fog kerülni. 

Nézzük, melyek az elengedhetetlen elemei a home stagingnek, és mi az, amiért már jobban ki kell nyitni  a pénztárcánkat:

  • Először is, ahogy már említettük, tegyünk rendet, takarítsunk ki, és dobjunk ki minden lomot.
  • A következő a festés, esetleg mázolás. Legyen inkább minden egyszínű, mint tiritarka.
  • A bútorokat (még ha el is visszük azokat költözéskor) húzzuk el a faltól, rendezzük lehetőleg középre, ettől nagyobbnak létszik a tér.
  • Ha eddig nem törődtünk a világítással, most ideje minimum lecserélni az égőket és minden részletet bevilágítani, nem csak a fotókon fog jobban mutatni.
  • Nem tartozik az óriási beruházások közé a függönyök egyszerűre és egyszínűre cserélése, és néhány NEM családi kép kiakasztása a falra.
  • Minden további javaslat még költségesebb, viszont még inkább növeli az eladási árat, illetve felgyorsítja az ideális vevő megtalálásának folyamatát. Itt már nem csak abból főzünk, amink van, hanem elmegyünk a piacra is. Ez már haladóbbaknak való, mert arról szól, hogy ürítsük ki teljesen a lakást, végezzük el az elengedhetetlen felújítási munkálatokat, és rendezzük be minimális bútor felhasználásával. 


home_staging_7.jpg

Ha a nagyja megvan, természetesen feltehetjük az i-re a pontot azzal, hogy az érdeklődőket olyan lakásban várjuk, ahol virágcsokor van a konyhaasztalon, összecsavart, egyszínű törülközők a fürdőben, és rózsaillat lengi be nappalit. Sosem lehet tudni, mi adja a végső lökést egy ingatlan adás-vételi szerződés aláírásához...

home_staging_8.jpg

Ha ezt a cikket elolvastad, feltételezhető, hogy érdekel a téma, és hogy jó hasznát vennéd egy ingatlanközvetítőnek. A mi dolgunk az, hogy az ingatlan hirdetésével, és az adás-vétellel kapcsolatos terheket levegyük a válladról. Ránk bízhatsz sok olyan feladatot, amivel rengeteg időt és energiát spórolsz meg, így marad időd a többi fontos dologra is.

Ide ( www.drahotaingatlan.hu ) kattintva nézz körül a honlapunkon és a hirdetéseink között, és ha nem találod meg azt, amit keresel, vagy bármilyen kérdésed van, esetleg tanácsra van szükséged, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, találjuk ki együtt, miben tudunk Neked segíteni!

Teljes blogunk valamennyi cikkét IDE kattintva olvashatod.  www.drahotaingatlan.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://drahotaingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4013850786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elérhetőségeink:

Tel.: +36 707 707 804

Drahota Ingatlan - az Ön támogató partnere ingatlanügyben! A Drahota Ingatlan küldetése, hogy mindenkinek megtalálja a lehetőségekhez képest legtökéletesebb ingatlant. Hiszünk abban, hogy a klasszikus, nyomulós ingatlanügynökök ideje lejárt, ezért törekszünk arra, hogy ügyfeleink jól érezzék magukat a közös munka során.

Facebook oldaldoboz

Címkék

2017 (1) 3D építészet (1) 3D nyomtatás (1) Airbnb (1) albérlet (3) Alexa (1) állami támogatás (1) Amazon (1) apartment in a box (1) átalakítás (1) automatizáció (1) a jövő ingatlanjai (1) A jövő otthona (1) a jövő városa (1) A jövő városa (1) A Magnólia-sztori (1) befektetni (1) béna ingatlanhirdetések (1) Best of Facebook (5) biodiverzitás (1) Budaörs (1) Chip és Joanna Gaines (1) Construma 2018 (1) contour crafting (1) CSOK (1) Dánia (1) design (1) digitális nomád (1) Duna (1) Dwell (1) életmód (1) energetika (2) energiatakarékos építés (1) építészet (3) Építészeti Biennálé 2018 (1) építőipar (2) ergonómia (1) Facebook posztok 2018 (5) felmérés (1) felújítás (1) fenntartható építészet (3) fenntartható építkezés (1) fenntartható fejlődés (1) garzon (2) guruló otthon (1) gyerek (1) ház (4) házfelújítás (1) házfelújító show (1) házkiadás (1) HelloWood (1) hempcrete (1) HGTV (1) hirdetés (1) Hollandia (1) home office (1) home staging (2) hőszigetelés (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (1) Hungexpo (1) hygge (1) IKEA (1) ingatlan (6) ingatlanfejlesztés (1) ingatlanpiac (2) ingatlantrend (2) ingatlan eladás (1) ingatlan felkészítése eladásra (1) installáció (1) intelligens otthon (2) irodaház (1) irodai környezet (1) karácsony (1) karácsonyfa (1) Karácsonyi mese (1) kartonház (1) kenderbeton (1) kenderbeton ház (1) készház (1) kiállítás (1) Kína (1) kollégium (1) konyha (2) korszerűsítés (1) kreatív otthon (1) kutyabarát munkahely (1) lakás (6) lakásdekor (1) lakásfelújítás (1) lakáskiadás (1) lakáskiegészítők (1) lakóautó (1) lakóhajó (1) legális albérletbe adás (1) mikro-apartman (1) minigarzon (1) moduláris építkezés (1) nano-stúdió (1) nevetés (1) ökoépítészet (1) okos otthon (1) Ori Systems (1) otthon (3) otthondesign (1) otthoni iroda (1) otthon melege program (1) pályázat (1) passzívház (1) pénznyelő (1) robotbútor (1) sharing economy (2) Siri (1) smart home (2) sötétkék (1) szavazás (1) szerződés (1) Szezonalitás (1) színek (1) támogatás (1) társasház (1) tetőkert (1) tiny house (1) Tisza (1) trend (1) újragondolt ingatlanok (1) újrahasznosítás (1) ünnep (1) urbanizáció (2) úszóházak (1) vanlife (1) városfejlesztés (2) városi garzon (1) Velence (1) Vidámság (1) WELL building (1) Wikkelhouse (1) zöldtető (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása