A CSOK által előidézhető változások

2016-ban két jelentős kormányzati döntés forgathatja fel a lakáspiacot.

  • A 150 négyzetméternél kisebb lakások és a 300 négyzetmétert meg nem haladó alapterületű új családi házak esetében a korábbi 27%-ról 5%-ra csökkent az áfa mértéke,
  • A CSOK a korábbinál jóval kedvezőbb feltételekkel és szélesebb kör számára vált elérhetővé.

 A Portfolio ingatlanpiaci szakértőket kérdezett arról, milyen hatása lehet a kormányzati intézkedéseknek a lakáspiaci folyamatok alakulására.

A lényeget most mi is megírjuk.

Érdemes jól átgondolni

Mivel a kínálat korlátozott, az építési vállalkozók teljesítőképessége véges, a bankok várható hitelezési hajlandóságát és a lakosság hitelfelvételhez fűződő hangulatát is ismerjük, a szabályozó várhatóan újabb és újabb  bejelentéseket fog tenni, és a támogatáshoz jutásnak szigorú feltételei vannak - valószínűleg nem fog tudni ötszörösére vagy tízszeresére nőni az újlakás-építések száma.

Azt viszont már most is látni, hogy az érdeklődés nagy, főleg a már 3 gyermekkel rendelkező családok részéről. A már meglévő, vagy fejlesztés alatt álló CSOK 10+10-nek megfelelő új építésű lakások és házak ára elindulhat felfelé a megnövekedett kereslet miatt, míg azokon a helyeken, ahol a támogatásra jogosult tömegek élnek, akik ki tudják és ki is akarják használni az ingyen milliók adta előnyöket (agglomeráció, külvárosok), elindulhat a meglévő használt ingatlanok értékesítése. Ez a folyamat pedig ezeknél a használt ingatlanoknál akár árcsökkenéssel is járhat. j4d7aj8yu0.jpg

 

A hirtelen döntés helyett, mindenki jobban teszi, ha gondosan körbe járja a lehetőségeket, szabályokat, feltételeket, és csak a megfelelő ismeretek tudatában dönt a CSOK-ból való vásárlás vagy építés mellett- figyelmeztet Ditróy Gergely.

Kevés a nagy lakás

A CSOK legtöbbet emlegetett változtatása a 3 gyereket és új lakást vállalók 10+10 millió forintos lehetősége. Ez valószínűleg növelni fogja a relatív keresletet a nagy, legalább 4 szobás 185h.jpgúj lakások iránt, amikor olyanok igénylik, akiknek már megszületett a három gyereke. Azonban a Budapesti Lakáspiaci Riport szerint jelenleg a fővárosban 300-nál is kevesebb ilyen új lakás van.

A fejlesztők biztosan reagálni fognak erre az igényre, és megnőhet az aránya az átadásokban a nagy lakásoknak, sőt, akár CSOK-os házak is megjelenhetnek sok nagy lakással, és gyerekekre szabott földszinti funkciókkal - véli Horváth Áron, az Eltinga vezetője.

 

Van lehetőség az árcsökkenésre

A CSOK már több mint fél éve elérhető, de eddig nem gyakorolt jelentős hatást a lakáspiacra. A kiterjesztéssel azonban, ami magasabb összeget jelent a gyengébb energetikai besorolású ingatlanok vásárlásánál, hitellel kombinálva a tavalyinál sokkal több vevőt tud aktiválni a használtlakás-piacon.

 A használtlakás-piac így az idén is jól alakulhat, az árak tovább nőhetnek, még ha a növekedés tempója némileg mérséklődik is. 

Az új építésű piacon nagyobb változást hozhatnak a kormányzati intézkedések: a (főleg a 3 gyereket vállalóknál) magas támogatási összeg és az áfacsökkentés valódi, új piacot teremthet. A keresleti oldalon eddig is nagy volt az igény az új építésű lakásokra, ezek az intézkedések pedig végre fejlesztésre ösztönözhetik az eddig kevésbé motivált beruházói oldalt.

Az újszerű lakások ára is csökkenhet

Az Otthon Centrum szerint az áfacsökkentés a kínálatot, míg az új CSOK a keresletet fogja élénkíteni. Az ingatlanközvetítő előzetes becslése szerint az áfa mértékének csökkentéséből "felszabaduló" bevétel egy részét a fejlesztők profitjuk javítása érdekében megtartják, amivel a megtérülési számítások átfordulhatnak a pozitív tartományba, így a motiváltabb fejlesztőkkel elindulhatnak a beruházások.

A kormányzati intézkedések már 2016 első hónapjaiban érezhető hatással lehetnek az új építésű ingatlanok építésének és értékesítésének felfutására, mivel számos fejlesztő készített elő beruházásokat az utóbbi időben, amelyeket csak el kell indítani. Idén akár 8-9 ezer eladásra szánt lakás is épülhet. Azonban az élénkülő kere59h1.jpgsletet az építők csak hosszabb távon tudják majd kielégíteni, ennek hatása pedig akár ki is egyenlítheti az áfacsökkenéstől várt árcsökkenést, így az intézkedések vagy stabilizálódó árakat, vagy lassú ütemű áremelkedést hozhatnak inkább.

Jelentősebb hatás az újszerű lakások piacán jelentkezhet. Ezek eddig az új kínálat szűkössége miatt akár drágábban is elkeltek, mint az új építésűek. A CSOK révén azonban ezek a vevők várhatóan átpártolnak az új fejlesztésekhez, ezáltal az újszerű lakások iránt csökkenhet az érdeklődés, ami az áraikban is tükröződni fog, annak ellenére, hogy ezeket az áfacsökkentés közvetlenül nem érinti.

forrás: http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/ezt_fontold_meg_mielott_rohansz_a_10_10_millioert.225292.html

A bejegyzés trackback címe:

https://drahotaingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr388282710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elérhetőségeink:

Tel.: +36 707 707 804

Drahota Ingatlan - az Ön támogató partnere ingatlanügyben! A Drahota Ingatlan küldetése, hogy mindenkinek megtalálja a lehetőségekhez képest legtökéletesebb ingatlant. Hiszünk abban, hogy a klasszikus, nyomulós ingatlanügynökök ideje lejárt, ezért törekszünk arra, hogy ügyfeleink jól érezzék magukat a közös munka során.

Facebook oldaldoboz

Címkék

2017 (1) 3D építészet (1) 3D nyomtatás (1) Airbnb (1) albérlet (3) Alexa (1) állami támogatás (1) Amazon (1) apartment in a box (1) átalakítás (1) automatizáció (1) a jövő ingatlanjai (1) A jövő otthona (1) A jövő városa (1) a jövő városa (1) A Magnólia-sztori (1) befektetni (1) béna ingatlanhirdetések (1) Best of Facebook (5) biodiverzitás (1) Budaörs (1) Chip és Joanna Gaines (1) Construma 2018 (1) contour crafting (1) CSOK (1) Dánia (1) design (1) digitális nomád (1) Duna (1) Dwell (1) életmód (1) energetika (2) energiatakarékos építés (1) építészet (3) Építészeti Biennálé 2018 (1) építőipar (2) ergonómia (1) Facebook posztok 2018 (5) felmérés (1) felújítás (1) fenntartható építészet (3) fenntartható építkezés (1) fenntartható fejlődés (1) garzon (2) guruló otthon (1) gyerek (1) ház (4) házfelújítás (1) házfelújító show (1) házkiadás (1) HelloWood (1) hempcrete (1) HGTV (1) hirdetés (1) Hollandia (1) home office (1) home staging (2) hőszigetelés (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (1) Hungexpo (1) hygge (1) IKEA (1) ingatlan (6) ingatlanfejlesztés (1) ingatlanpiac (2) ingatlantrend (2) ingatlan eladás (1) ingatlan felkészítése eladásra (1) installáció (1) intelligens otthon (2) irodaház (1) irodai környezet (1) karácsony (1) karácsonyfa (1) Karácsonyi mese (1) kartonház (1) kenderbeton (1) kenderbeton ház (1) készház (1) kiállítás (1) Kína (1) kollégium (1) konyha (2) korszerűsítés (1) kreatív otthon (1) kutyabarát munkahely (1) lakás (6) lakásdekor (1) lakásfelújítás (1) lakáskiadás (1) lakáskiegészítők (1) lakóautó (1) lakóhajó (1) legális albérletbe adás (1) mikro-apartman (1) minigarzon (1) moduláris építkezés (1) nano-stúdió (1) nevetés (1) ökoépítészet (1) okos otthon (1) Ori Systems (1) otthon (3) otthondesign (1) otthoni iroda (1) otthon melege program (1) pályázat (1) passzívház (1) pénznyelő (1) robotbútor (1) sharing economy (2) Siri (1) smart home (2) sötétkék (1) szavazás (1) szerződés (1) Szezonalitás (1) színek (1) támogatás (1) társasház (1) tetőkert (1) tiny house (1) Tisza (1) trend (1) újragondolt ingatlanok (1) újrahasznosítás (1) ünnep (1) urbanizáció (2) úszóházak (1) vanlife (1) városfejlesztés (2) városi garzon (1) Velence (1) Vidámság (1) WELL building (1) Wikkelhouse (1) zöldtető (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása