Transzformer ingatlanok, a felnőttek játékszerei
Templomból családi ház, garázsból könyvtár, plázából garzon: Ha nem találsz megfelelő lakást, gondolkodj kreatívan!

Mit tegyen az ember, ha nem talál magának megfelelő ingatlant, építkezni meg nem akar? Talán csak az a gond, hogy rossz helyen keresgél: ha sem az új építésű, sem a használt ingatlanok kínálatának böngészése során nem jön szembe az igazi, terjesszük ki egy kicsit azt a kört, amiben keresgélünk. Akár városról, akár vidékről van szó, csak a fantázia meg az Építési Hatóság szabhat gátat a fantáziánknak. Ma már minden átalakítható otthonná: pajták, templomok, víztornyok, áruházak születnek újjá értő kezek munkája nyomán. 

Vacsora az oltáron

 Azt nem lehet mondani, hogy a templomot az Isten is arra teremtette, hogy lakjanak benne, de ha kicsit összehúzott szemmel és távolról nézzük, akár még sajátos szerkezetű loftként is tekinthetünk egy egykor vallásgyakorlás céljából emelt épületre. Mivel itt semmilyen részletet nem arra terveztek, hogy a lakáscélú ingatlanokra jellemző adottságoknak helye legyen, egy ilyen átalakítás nagy elkötelezettséget kíván. Az eredmények viszont mennyeiek!

Plázázás után elmosogatunk

Rhode Island-en, Providence-ben található ez az igazán szokatlan bevásárlóközpont-társasház. Az Arcade Providence volt az USA első "plázája". A 188 éves épület három szintes, jelenleg 48 apró apartmannak ad helyet, eredeti funkciójára pedig néhány kisebb üzlet emlékeztet.

A parkolás házon belül megoldható

Ez az egyik legizgalmasabb feladat, nagy kihívás, mert egy garázsról nem az jut eszünkbe először, hogy milyen jól mutatna itt az olajfolt mellett a kanapé, és nem arról híresek, hogy déli fekvésűek, az óriási nyílászárókon meg csak úgy ömlik be a napfény. Ez benne a szép, nagyon meg kell erőltetni a fantáziánkat ahhoz, hogy úgy teljes szívvel itt akarjunk lakni. De mint mindegyik átalakítás esetében, az adottságokból kell kiindulni, ha nincs eladó lakás, loftosítsd a parkolót! Két teljesen eltérő földrajzi helyen elhelyezkedő, és egymástól gyökeresen különböző hangulatú garázs-otthont mutatunk: az egyik Norvégiában, Tjøme szigetén lényegült át multifunkciós térré, az alsó szinten megmaradt a 2 beállásos garázs, a felsőn pedig egy kis könyvtár működik. 

A másik autós-lakóház Lisszabonban tündököl új fényben, itt sem távolodtak el teljesen a hely eredeti rendeltetésétől, az egybenyitott, eredetileg ablaktalan, 200 nm-es garázs elegáns modern lofttá alakult át, ahol szinte teljesen magától értetődő, hogy az autó is tér része. Az előnytelen adottságokat egybenyitással, fehér falakkal és egy tetőablakkal kompenzálták. 

És egy félreértelmezett, low-budget megoldás itthonról, elrettentésképpen:

 Falusi romantika

A pajtaátalakítások már nem is számítanak olyan szokatlannak, rengeteg gyönyörű, autentikus vagy modern stílusban újragondolt, korábban gazdasági épületként emelt, teljes értékű lakóházra találunk példát Európában, de az USA-ban is népszerűek az ilyen jellegű funkcióváltásos renoválások. 

 Magyarországon is talál, aki keresi az értékeket, próbáljuk most egy pillanatra feledni a hungarian garázs hangulatot, erre talán az őriszentpéteri Pajta Bisztró bemutatása a legalkalmasabb, bár nem lakóház lett az új funkciója: A Szala-völgyre néző egykori pajta gasztronómiai és kulturális zarándokhely, 21. századi bisztró a varázslatos Őrségi tájban, modern kori transzformer-épület. A pajtát és a köré épült épületegyüttest jegyző csapat talán még a fenti garázsos-lakós félreértésből is valami bájosat és szerethetőt tudott volna varázsolni, hiszen minden jól sikerült átalakulás több tényező függvénye. Kell hozzá megfelelő alapanyag, egy jó szemű tulajdonos, rengeteg fantázia, lelkesedés, pénz és néhány szakember, akinek a szeme sem rebben, ha azzal keressük meg, hogy vásároltunk egy szennyvíztisztító-telepet, és lakóházzá szeretnénk átépíteni.

trans_27.jpg

 Források: Inhabitat, Businessinsider, Curbed, GeccoHomeedit 

 

Ha ezt a cikket elolvastad, feltételezhető, hogy érdekel a téma, és hogy jó hasznát vennéd egy ingatlanközvetítőnek. A mi dolgunk az, hogy az ingatlan hirdetésével, és az adás-vétellel kapcsolatos terheket levegyük a válladról. Ránk bízhatsz sok olyan feladatot, amivel rengeteg időt és energiát spórolsz meg, így marad időd a többi fontos dologra is.

Ide ( www.drahotaingatlan.hu ) kattintva nézz körül a honlapunkon és a hirdetéseink között, és ha nem találod meg azt, amit keresel, vagy bármilyen kérdésed van, esetleg tanácsra van szükséged, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, találjuk ki együtt, miben tudunk Neked segíteni!

Teljes blogunk valamennyi cikkét IDE kattintva olvashatod.  www.drahotaingatlan.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://drahotaingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2014074723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elérhetőségeink:

Tel.: +36 707 707 804

Drahota Ingatlan - az Ön támogató partnere ingatlanügyben! A Drahota Ingatlan küldetése, hogy mindenkinek megtalálja a lehetőségekhez képest legtökéletesebb ingatlant. Hiszünk abban, hogy a klasszikus, nyomulós ingatlanügynökök ideje lejárt, ezért törekszünk arra, hogy ügyfeleink jól érezzék magukat a közös munka során.

Facebook oldaldoboz

Címkék

2017 (1) 3D építészet (1) 3D nyomtatás (1) Airbnb (1) albérlet (3) Alexa (1) állami támogatás (1) Amazon (1) apartment in a box (1) átalakítás (1) automatizáció (1) a jövő ingatlanjai (1) A jövő otthona (1) A jövő városa (1) a jövő városa (1) A Magnólia-sztori (1) befektetni (1) béna ingatlanhirdetések (1) Best of Facebook (5) biodiverzitás (1) Budaörs (1) Chip és Joanna Gaines (1) Construma 2018 (1) contour crafting (1) CSOK (1) Dánia (1) design (1) digitális nomád (1) Duna (1) Dwell (1) életmód (1) energetika (2) energiatakarékos építés (1) építészet (3) Építészeti Biennálé 2018 (1) építőipar (2) ergonómia (1) Facebook posztok 2018 (5) felmérés (1) felújítás (1) fenntartható építészet (3) fenntartható építkezés (1) fenntartható fejlődés (1) garzon (2) guruló otthon (1) gyerek (1) ház (4) házfelújítás (1) házfelújító show (1) házkiadás (1) HelloWood (1) hempcrete (1) HGTV (1) hirdetés (1) Hollandia (1) home office (1) home staging (2) hőszigetelés (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (1) Hungexpo (1) hygge (1) IKEA (1) ingatlan (6) ingatlanfejlesztés (1) ingatlanpiac (2) ingatlantrend (2) ingatlan eladás (1) ingatlan felkészítése eladásra (1) installáció (1) intelligens otthon (2) irodaház (1) irodai környezet (1) karácsony (1) karácsonyfa (1) Karácsonyi mese (1) kartonház (1) kenderbeton (1) kenderbeton ház (1) készház (1) kiállítás (1) Kína (1) kollégium (1) konyha (2) korszerűsítés (1) kreatív otthon (1) kutyabarát munkahely (1) lakás (6) lakásdekor (1) lakásfelújítás (1) lakáskiadás (1) lakáskiegészítők (1) lakóautó (1) lakóhajó (1) legális albérletbe adás (1) mikro-apartman (1) minigarzon (1) moduláris építkezés (1) nano-stúdió (1) nevetés (1) ökoépítészet (1) okos otthon (1) Ori Systems (1) otthon (3) otthondesign (1) otthoni iroda (1) otthon melege program (1) pályázat (1) passzívház (1) pénznyelő (1) robotbútor (1) sharing economy (2) Siri (1) smart home (2) sötétkék (1) szavazás (1) szerződés (1) Szezonalitás (1) színek (1) támogatás (1) társasház (1) tetőkert (1) tiny house (1) Tisza (1) trend (1) újragondolt ingatlanok (1) újrahasznosítás (1) ünnep (1) urbanizáció (2) úszóházak (1) vanlife (1) városfejlesztés (2) városi garzon (1) Velence (1) Vidámság (1) WELL building (1) Wikkelhouse (1) zöldtető (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása