Úszóházak - a városi terjeszkedés következő terepe?
A nagyvárosokra lassan ki lehet tenni a megtelt táblát, de van még egy potenciális terület, ahova költözhetünk

Tombol a nyár, ebben az évben már május eleje óta, nem meglepő, hogy az apró házak témaköre után ( itt írtunk ezekről) további, szabadságra, kikapcsolódásra csábító ingatlanopciók felé fordul a figyelmünk, kandallókról majd októberben fogunk álmodozni.

skill-floating-homes-for-sale-east-coast-fishermans-wharf-victoria-bc-float.jpg

Hiába rendelkezünk számos folyóval és tóval, hazánkban nem nagyon terjedtek el a lakóhajók, mint állandó lakhatási lehetőség, a kisebb úszó ingatlanokat itthon jobbára nyaralás céljából, a nagyobbakat pedig rendezvényhelyszínnek, folyami hotelnek használják. Több oka van ennek, mint az egyszerű hagyomány, bár kétségtelen, hogy még ha a törvényi szabályozás és az infrastruktúra egyszerűvé tenné, akkor sem lepnék el egyből vizeinket az úszó lakások. 

Először is, nem mindegy, hogy fogjuk fel:  a vizen ringatózó "felépítményes úszómű" egy lakás, ami történetesen nem betonágyra épült, vagy hajó, amiben hasonló komforfokozaton lehet lakni, mint egy szárazföldi ingatlanban? De onnan is megközelíthetjük a kérdést, hogy mi motiválja az úszóházak létrehozását? Mennyibe kerül egy úszóház, és egy ilyen életforma?

Alapvetően minden szokatlan lakóhely romantikus elképzelésekhez, nyaraláshoz, pihenéshez kötődik a fejünkben, de gondolkodjunk el, hogy egy ilyen, minden szükséges berendezéssel ellátott, vízre épült lakásban nevelünk gyereket, innen indulunk munkába, és lehet, hogy a nyári szabadságunkat szárazföldi utazással töltjük, mert a legtöbb ember számára a kikapcsolódást a mindennapokból kiszakadást jelenti, eltávolodást a "normálistól", és egy vízen lakó család lehet, hogy épp a hegyekbe vágyik. Hollandiában számos hagyományosan sűrűn lakott "vízi utca" akad, ami azért népesült be, mert a lakók a városból helyhiány miatt kiszorultak, és/vagy jóval alacsonyabbak a rezsiköltségek, bár utóbbi előnynél azt gyanítjuk, nem minden országban áll meg. Ez a csodás videó egy amsterdami úszóház-közösség egyik lakójának a birtokán vezet végig.

 Magyarországon valóban nincs sok olyan kikötő, ahol lehetőség nyílik az úszóházak dokkolására. Építésük folyamata pedig teljesen eltérő a megszokott engedélyeztetési gyakorlattól, ez nagyjából így néz ki (forrás: hahóhajó, a kép a ):

  1. Kikötő kiválasztása: megfelelő infrastuktúrával ellátott kikötő keresése, dokk hely kiválasztása
  2. Hajómérnök keresése: nem tervezhet bárki úszóházat és keveseknek is van tapasztalata itthon
  3. Tervezés: a hajómérnök megtervezi a ponton létesítményt a felépítménnyel együtt
  4. Ponton megvásárlása: a ház alapja a ponton, ezt vagy egy hajógyárban elkészítik a tervek alapján, vagy készen vesszük
  5. Tervek benyújtása: a terveket benyújtjuk a Hajózási Felügyeletnek
  6. Parti szemle: a felügyelet személyesen szemlézi a pontont és adja ki az engedélyt az építésre
  7. Felépítés: a tervek szerint ráépítik a házat a pontonra, bekötik az áramot, csatornát berendezik és kész is a ház
  8. Lajstrom: az úszómű lajstromszámot kap (rendszám), ami U-betűvel fog kezdődni, hajólevele lesz, ami 10 évig lesz érvényes

uszohazak-szabics-kikoto-tiszaorveny-tisza-to-1.png

Ha az úszóházak áráról van szó, pont ugyanaz a válasz, mint a szárazföldi ingatlanok esetében: óriási a szórás, hiszen nem csak az alapterület és az elhelyezkedés, hanem a kivitelezés minősége is nagyban meghatározza az árat, a keresletről nem is beszélve. Úszóházak esetében azért jóval alacsonyabb minimálárról indulunk, hiszen amíg felépítményt egy nagyobbacska stégre is lehet építeni pár millióért, lakást ennyiért nem kapunk. Amennyivel biztosan olcsóbb ez a megoldás, az egy ház építésével összehasonlítva a telek ára.

 A Gepetto építész stúdió egy olyan úszóházat tervezett át, ami nemzetközi szinten is bárhol megállná a helyét. Ennél a projektél eltávolodtak a vadromantikus elképzelésektől, a kész mű egyértelműen egy luxuslakás lett. Az enteriőrről készül fotón például csak a kerek ablak enged arra következtetni, hogy a lakás nem a szárazföldön helyezkedik el.

Az úszóházaknál, lévén a természettel szoros összeköttetésben álló ingatlanról van szó, törekednek a megújuló energiaforrások használatára, arra, hogy a házikók a legkisebb mértékben szennyezzék a környezetüket, és hogy minél inkább függetlenedjenek az ellátási hálózattól. Kiemelt jelentőséggel bír a lebegő otthonok hőszigetelése, illetve a kitettség miatt a külső burkolat fokozott időjárásállósága. Ha már folyón vagy tavon lakik az ember, természetes, hogy minél nagyobb felületen szeretne érintkezni a természettel, betelni a látvánnyal, ezért optimális esetben jellemző a nagy üvegfelületek használata, az ilyen nyílászárók pedig nem olcsók, ha több rétegű, UV védelemmel ellátott, biztonsági hőálló üveget kell beépíteni. Ha egész éves lakhatás a cél, a fűtés is megoldható, általában elektromos fűtés segítségével. A vezetékezésnél flexibilis csöveket alkalmaznak, és attól függően, hogy a ház szárazföldhöz van-e kikötve, vagy egy már létező stégrendszerhez kapcsolódik,  különböző módon oldják meg a gépészet kiépítését, elvezetését.

Az úszó épület acél vázszerkezetre épül, előregyártott beton panelekből összeállított alappal, a padozatuk a víz szintje fölött áll. A mérettől és a körülményektől függően vagy egy körbefutó terasz biztosítja a "kerti" hangulatot és funkciót, vagy városi úszóház esetében (pl. Amsterdamban) a ház tetején alakítanak ki helyet a kikapcsolódáshoz, és a növényeknek.

Élelmes lakóhajó-tulajdonosok felismerték a lehetőséget az elvágyódásra csábító úszó ingatlanok kiadásában: az Airbnb-n természetesen ilyen is bérelhető, bár ott lassan villamost és űrrakétát is ki lehet bérelni rövid távú szállás céljára. Ezt a hajót a Vág folyó ringatja:

17355677.jpg

A vízen lebegő építmények mellett lehet akármilyen racionálisan érvelni, nehéz elképzelni, hogy valaki azért választaná ezt az életmódot, mert anyagilag jobban megéri, mint "rendes" házban élni. Sok esetben a lakásvásárlás is érzelmi döntés, az ember egyszerűen beleszeret egy részletbe, hangulatba, a környezetbe, még akkor is, ha sok érv szól az adott ingatlan ellen. Meglátunk benne valamit. Ez az úszóházak esetében valószínűleg fokozottabban jelentkezik, gyermeki lényünket érinti meg a megoldás, mint a lombházak esetében is. Az álomból pedig a világ nagyvárosaiban lassan szívesen vállalt szükségszerűség lesz: a szárazföldi lakáskínálat drágulásával és csökkenésével új lakóélményt, lakóminőséget nyújtó közösségek formálódnak: a lakóhajófalvak. 

Források: Hahóhajó, Airbnb, uszo-hazak.hu, Gepetto, Dezeen

Ha ezt a cikket elolvastad, feltételezhető, hogy érdekel a téma, és hogy jó hasznát vennéd egy ingatlanközvetítőnek. A mi dolgunk az, hogy az ingatlan hirdetésével, és az adás-vétellel kapcsolatos terheket levegyük a válladról. Ránk bízhatsz sok olyan feladatot, amivel rengeteg időt és energiát spórolsz meg, így marad időd a többi fontos dologra is.

Ide ( www.drahotaingatlan.hu ) kattintva nézz körül a honlapunkon és a hirdetéseink között, és ha nem találod meg azt, amit keresel, vagy bármilyen kérdésed van, esetleg tanácsra van szükséged, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, találjuk ki együtt, miben tudunk Neked segíteni!

Teljes blogunk valamennyi cikkét IDE kattintva olvashatod.  www.drahotaingatlan.blog.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drahotaingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr5914044808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elérhetőségeink:

Tel.: +36 707 707 804

Drahota Ingatlan - az Ön támogató partnere ingatlanügyben! A Drahota Ingatlan küldetése, hogy mindenkinek megtalálja a lehetőségekhez képest legtökéletesebb ingatlant. Hiszünk abban, hogy a klasszikus, nyomulós ingatlanügynökök ideje lejárt, ezért törekszünk arra, hogy ügyfeleink jól érezzék magukat a közös munka során.

Facebook oldaldoboz

Címkék

2017 (1) 3D építészet (1) 3D nyomtatás (1) Airbnb (1) albérlet (3) Alexa (1) állami támogatás (1) Amazon (1) apartment in a box (1) átalakítás (1) automatizáció (1) a jövő ingatlanjai (1) A jövő otthona (1) a jövő városa (1) A jövő városa (1) A Magnólia-sztori (1) befektetni (1) béna ingatlanhirdetések (1) Best of Facebook (5) biodiverzitás (1) Budaörs (1) Chip és Joanna Gaines (1) Construma 2018 (1) contour crafting (1) CSOK (1) Dánia (1) design (1) digitális nomád (1) Duna (1) Dwell (1) életmód (1) energetika (2) energiatakarékos építés (1) építészet (3) Építészeti Biennálé 2018 (1) építőipar (2) ergonómia (1) Facebook posztok 2018 (5) felmérés (1) felújítás (1) fenntartható építészet (3) fenntartható építkezés (1) fenntartható fejlődés (1) garzon (2) guruló otthon (1) gyerek (1) ház (4) házfelújítás (1) házfelújító show (1) házkiadás (1) HelloWood (1) hempcrete (1) HGTV (1) hirdetés (1) Hollandia (1) home office (1) home staging (2) hőszigetelés (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (1) Hungexpo (1) hygge (1) IKEA (1) ingatlan (6) ingatlanfejlesztés (1) ingatlanpiac (2) ingatlantrend (2) ingatlan eladás (1) ingatlan felkészítése eladásra (1) installáció (1) intelligens otthon (2) irodaház (1) irodai környezet (1) karácsony (1) karácsonyfa (1) Karácsonyi mese (1) kartonház (1) kenderbeton (1) kenderbeton ház (1) készház (1) kiállítás (1) Kína (1) kollégium (1) konyha (2) korszerűsítés (1) kreatív otthon (1) kutyabarát munkahely (1) lakás (6) lakásdekor (1) lakásfelújítás (1) lakáskiadás (1) lakáskiegészítők (1) lakóautó (1) lakóhajó (1) legális albérletbe adás (1) mikro-apartman (1) minigarzon (1) moduláris építkezés (1) nano-stúdió (1) nevetés (1) ökoépítészet (1) okos otthon (1) Ori Systems (1) otthon (3) otthondesign (1) otthoni iroda (1) otthon melege program (1) pályázat (1) passzívház (1) pénznyelő (1) robotbútor (1) sharing economy (2) Siri (1) smart home (2) sötétkék (1) szavazás (1) szerződés (1) Szezonalitás (1) színek (1) támogatás (1) társasház (1) tetőkert (1) tiny house (1) Tisza (1) trend (1) újragondolt ingatlanok (1) újrahasznosítás (1) ünnep (1) urbanizáció (2) úszóházak (1) vanlife (1) városfejlesztés (2) városi garzon (1) Velence (1) Vidámság (1) WELL building (1) Wikkelhouse (1) zöldtető (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása