Home office - munkapiaci trendek hatása a lakásberendezésben
Szabadúszók, digitális nomádok, távoli alkalmazottak: egy közös van bennük, munkahelyük csak pár méterre van az otthonuktól

 home_office6.jpg

Még a digitális nomádok is néha a 4 fal közé kényszerülnek, pedig róluk az a kép élhet a fejedben, hogy a laptop püfölése közben a tenger sós hullámai nyaldossák a talpukat. Ilyen is van, de a digitális nomádság egyik jellemzője a nagyfokú flexibilitás, amibe az is beletartozik, hogy időnként hazatérnek. Itthon pedig nem árt, ha munkavégzésre alkalmas tér várja őket. 

Ma már minden feltétel adott, hogy az interneten keresztül, megfelelő digitális eszközök és applikációk, szoftverek segítségével bárhonnan dolgozz, ha a munkahelyi, irodai jelenlétedet a "hagyományokon" kívül a világon semmi más nem indokolja.

Természetesen nem minden munka végezhető távolról, de egyre több cég - köztük multicégek - kezdi belátni a távoli munka bevezetésének költségcsökkentő és hatékonyságnövelő hatását. Kevesebb fenntartandó irodahelyiség, kiegyensúlyozottabb alkalmazottak, és még számos más pozitív hozadéka van annak, hogy a munkaerőpiaci folyamatok elkezdték átalakítani a munkahelyről alkotott elképzeléseinket. A különböző országokban dolgozó munkatársak közötti kapcsolattartás nemzetközi cégek esetében eddig is különböző online alkalmazások segítségével történt, vagyis volt, ami megágyazzon a változásnak. Egy ilyen váltás nagyfokú alkalmazkodást kíván a munkaadótól és a munkavállalótól egyaránt, mert mint minden újdonságnak, ennek a bevezetése is komoly megfontolást kíván, többek között a munkafolyamatok és az eredmények ellenőrzésére vonatkozóan. A távoli munkavégzéssel dolgozó alkalmazottak munkaállomásának számos feltételnek kell megfelelni, és ezeknek költségét csak részben fedezi a munkáltató. Hallottunk olyan multicégekről, ahol bár megkövetelik az otthoni poroltó, szélessávú internet és minőségi irodaszék meglétét, azokat mégsem finanszírozzák. 

home_office8.jpg

Csak munkajogilag eltérő eset az, ha nem alkalmazottként, hanem vállalkozóként engedjük meg magunknak az otthoni munkavégzés luxusát, amihez az elképzelésektől eltérően nagy fegyelmezettség, tervszerű munkavégzés,  pszichés felkészültség, és mentális fókusz szükséges. Lehet a kanapén elnyúlva kávét kortyolgatva is eltölteni a napokat, de ezt általában a produktivitás bánja. 

Hogy nézzen ki egy olyan otthoni iroda, ami a produktivitást segíti? Ez sok mindentől függ, többek között attól, hogy milyenek a lakáskörülményeink, és milyen típusú munkát végzünk. Máshogy fest egy keramikus művész otthoni munkahelye, mint egy webdesigneré vagy egy könyvelőé. Mi ezúttal azokra az otthon dolgozókra fókuszáltunk, akiknek okostelefonon és laptopon kívül nem sok mindenre van szükségük a munkájukhoz.  Van azonban néhány aspektusa egy igazán inspiráló munkakörnyezet kialakításának, amit figyelembe kell vennünk, ha nem akarjuk, hogy teljesen összemosódjon a magánélet a munkával. 

Először is, legyen vizuálisan és térben is elkülönített helye a munkának. Nem nagyon működik az, hogy a konyhaasztalon laptopozol, és ha kell, a ruhásszekrényből halászod elő a nyomtatót. Törekedj dedikált funkciójú terek és berendezés kialakítására, mert csak így tudod a munkát az elképzeléseidnek (és a megbízónak) megfelelően, effektíven elvégezni. Redukálj minden olyan körülményt, ami akadályoz a koncentrálásban, vagyis a munkakörnyezeted legyen funkcionálisabb, mint amennyire esztétikus: mit jelent ez? Hogy az otthoni irodánál a produktivitás a prioritás, nem az, hogy minden harmonizáljon színben, és jól mutasson az Instagramon. Az esztétikum, mint lakberendezési rendező elv, home office esetében is kerüljön dobogós helyre, de ne a legfelső fokra. Fontosabb, hogy az íróasztalod jó megvilágítást kapjon, lehetőség szerint kerüljön természetes fényforrás közelébe, és hogy legyen helye az irodaszereidnek, mappáidnak. Ne spórolj az irodaszéken, egy kényelmes szék a legjobb barátod az otthoni irodában. 

home_office3.jpg

Ideális esetben az otthoni iroda a lakáson belül külön helyiségben kap helyet, így professzionális körülmények között dolgozhatsz, és megvan az az óriási előnye, hogy "lemodellezi" az irodai környezetet, hiszen a legtöbben ezt szoktuk meg. Be lehet nyitni reggel 8-kor, és a laptopot az ajtóval együtt becsukni délután 5-kor. Vagy 7-kor. Vagy éjjel 11-kor. De a home office egyéb előnyei és hátrányai egy másik blognak a témája lennének...

home_office11.jpg

Jellemzőbb eset, hogy a lakás valamelyik sarkában, szegletében tudjuk berendezni az irodánkat. Ez sem lehetetlen feladat, az "elhatárolódás" akár jelzésszerű is lehet, egy paraván, egy polc, vagy egy virágállvány képében. Megfelelő belmagasság esetén akár a galérián, vagy alatta is kialakíthatsz egy dolgozósarkot. Egy kihasználatlan tetőteret is befoghatsz dolgozni, de ha csak egy szekrényed van, azt is be lehet építeni mini-irodának.

Különleges esetben egy kertben elhelyezett mobilház, vagy hasonló kisebb, különálló helyiség, esetleg átalakított garázs is jól működik. Ez bár ideális megoldás otthoni irodának, hiszen megvalósul a munka és a magánélet terének ideális elkülönítése, ezek a fejlesztések jelentős beruházással járnak. 

Bármennyire is szereted a munkádat, az otthoni iroda berendezésénél tudatosítsd magadban és a családodban, hogy a munkahelyed egyben az otthonod is, és ennek megfelelően rendezd be a teret. Ahogy a multitasking a munkavégzés esetében is zsákutca, úgy a multifunkciós terek is sokszor csak a tervezés fázisában tűnnek jó ötletnek. Adjuk meg a magánéletnek, ami a magánéleté, a munkának pedig, ami a munkáé: a saját időt és teret.

Ha ezt a cikket elolvastad, feltételezhető, hogy érdekel a téma, és hogy jó hasznát vennéd egy ingatlanközvetítőnek. A mi dolgunk az, hogy az ingatlan hirdetésével, és az adás-vétellel kapcsolatos terheket levegyük a válladról. Ránk bízhatsz sok olyan feladatot, amivel rengeteg időt és energiát spórolsz meg, így marad időd a többi fontos dologra is.

Ide ( www.drahotaingatlan.hu ) kattintva nézz körül a honlapunkon és a hirdetéseink között, és ha nem találod meg azt, amit keresel, vagy bármilyen kérdésed van, esetleg tanácsra van szükséged, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, találjuk ki együtt, miben tudunk Neked segíteni!

Teljes blogunk valamennyi cikkét IDE kattintva olvashatod.  www.drahotaingatlan.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://drahotaingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8613869414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elérhetőségeink:

Tel.: +36 707 707 804

Drahota Ingatlan - az Ön támogató partnere ingatlanügyben! A Drahota Ingatlan küldetése, hogy mindenkinek megtalálja a lehetőségekhez képest legtökéletesebb ingatlant. Hiszünk abban, hogy a klasszikus, nyomulós ingatlanügynökök ideje lejárt, ezért törekszünk arra, hogy ügyfeleink jól érezzék magukat a közös munka során.

Facebook oldaldoboz

Címkék

2017 (1) 3D építészet (1) 3D nyomtatás (1) Airbnb (1) albérlet (3) Alexa (1) állami támogatás (1) Amazon (1) apartment in a box (1) átalakítás (1) automatizáció (1) a jövő ingatlanjai (1) A jövő otthona (1) a jövő városa (1) A jövő városa (1) A Magnólia-sztori (1) befektetni (1) béna ingatlanhirdetések (1) Best of Facebook (5) biodiverzitás (1) Budaörs (1) Chip és Joanna Gaines (1) Construma 2018 (1) contour crafting (1) CSOK (1) Dánia (1) design (1) digitális nomád (1) Duna (1) Dwell (1) életmód (1) energetika (2) energiatakarékos építés (1) építészet (3) Építészeti Biennálé 2018 (1) építőipar (2) ergonómia (1) Facebook posztok 2018 (5) felmérés (1) felújítás (1) fenntartható építészet (3) fenntartható építkezés (1) fenntartható fejlődés (1) garzon (2) guruló otthon (1) gyerek (1) ház (4) házfelújítás (1) házfelújító show (1) házkiadás (1) HelloWood (1) hempcrete (1) HGTV (1) hirdetés (1) Hollandia (1) home office (1) home staging (2) hőszigetelés (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (1) Hungexpo (1) hygge (1) IKEA (1) ingatlan (6) ingatlanfejlesztés (1) ingatlanpiac (2) ingatlantrend (2) ingatlan eladás (1) ingatlan felkészítése eladásra (1) installáció (1) intelligens otthon (2) irodaház (1) irodai környezet (1) karácsony (1) karácsonyfa (1) Karácsonyi mese (1) kartonház (1) kenderbeton (1) kenderbeton ház (1) készház (1) kiállítás (1) Kína (1) kollégium (1) konyha (2) korszerűsítés (1) kreatív otthon (1) kutyabarát munkahely (1) lakás (6) lakásdekor (1) lakásfelújítás (1) lakáskiadás (1) lakáskiegészítők (1) lakóautó (1) lakóhajó (1) legális albérletbe adás (1) mikro-apartman (1) minigarzon (1) moduláris építkezés (1) nano-stúdió (1) nevetés (1) ökoépítészet (1) okos otthon (1) Ori Systems (1) otthon (3) otthondesign (1) otthoni iroda (1) otthon melege program (1) pályázat (1) passzívház (1) pénznyelő (1) robotbútor (1) sharing economy (2) Siri (1) smart home (2) sötétkék (1) szavazás (1) szerződés (1) Szezonalitás (1) színek (1) támogatás (1) társasház (1) tetőkert (1) tiny house (1) Tisza (1) trend (1) újragondolt ingatlanok (1) újrahasznosítás (1) ünnep (1) urbanizáció (2) úszóházak (1) vanlife (1) városfejlesztés (2) városi garzon (1) Velence (1) Vidámság (1) WELL building (1) Wikkelhouse (1) zöldtető (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása