Budaörs, te csodás! - Ide születni kell?
Aki Budaörsre költözik, előbb-utóbb beleszeret ebbe a nagyvárosi előnyökkel rendelkező kisvárosba, ami a multik ölelésében is megőrizte történelmi báját.

Hogy lett ilyen népszerű Budaörs a lakáskeresők körében az utóbbi évtizedek folyamán? Hosszú folyamat vezetett ide, összegyűjtöttünk néhány fontos tényezőt, és még a jövőbe is bepillantottunk.

budaors2.jpg

Kezdhetnénk Ádámtól-Évától is, de a történelmi tények nem mindenkit érdekelnek, még akkor sem feltétlen, ha szívvel-lélekkel budaörsi (mindegy, hogy hosszúak-e a gyökerei, vagy éppen csak most telepedett le), vagy csak most szeretne azzá válni, és ehhez egy budaörsi ingatlan megszerzésén keresztül vezet az út.

budaors1.jpg

Azért érdekes mégis, honnan is indult ez a máig ideális elhelyezkedésű és különleges hangulatú kisváros Budapest kapujában, mert így tudjuk megérteni, hogyan vált a térség egyik legnépszerűbb célpontjává a “kiköltözni vágyók” körében. Mintegy 30 évvel korábbra tehető Budaörsön az átalakulás, ekkor kezdődött az a változás, amely Budaörsöt a nyugati agglomerációs szektor egyik legkedveltebb célpontjává emelte.

Gyökereink

Az újkori Budaörs határa a középkori Örs falu mellett három másik középkori, a török korban elpusztult települést foglal magába: Horhi, Csík és Bobáld falvakat. Örs falu temploma a mai templom helyén állhatott.

budaors_terkep.jpg

A török korban Budaörs hosszú időre elnéptelenedett, az újratelepítés 1718 után a Zichy család intézkedéseihez köthető. A település présházai-pincéi a 18. században három fő csoportban helyezkedtek el: a Kő-hegy déli oldalán, a mai Budakeszi út környékén, és a mai Nefelejcs és Naphegy utcák egy-egy oldalán. A 18. század utolsó évtizedétől kezdődően rengeteget fejlődött a település, egyre több pince és lakóház épült.

budaors4.jpg

Az “alvóváros” felébred

Egészen néhány évtizeddel ezelőttig azonban a többi agglomerációs településhez hasonlóan Budaörs sem rendelkezett kiugró népszerűséggel, ám ahogy Budapest kezdett betelni, nyilvánvalóvá vált a kapu-szerepből eredő rengeteg előny.

Budaörs építészeti arculata a felgyorsult településfejlődés és az ezzel járó lakossági mobilitás miatt gyorsan változó és heterogén képet mutat. A régi településrészletek egyre fogytak, egységes képüket pedig modern lakóházak kezdték el tarkítani.

A présházakat is lassan lakóházakká alakították, több-kevesebb hozzáértéssel és ízléssel. A jól sikerült átalakítások meghagyták a nyeregtetős, oromfalas épület eredeti felépítését, jó esetben megmaradt a félköríves kőkeretes kapu és a jellegzetes három ablaknyílás is.

Ezzel párhuzamosan ment végbe a modern városrész kiépülése is, ami által még több kitelepülőt tudott felszippantani a nemrég még “alvóváros”.

budaors.jpg

Felgyorsulnak az események, emelkednek az árak

Napjainkban Budaörs az agglomeráció legdrágább településévé vált. A többi tényező viszont, ami az ingatlant keresők számára fontos, rendkívül vonzóvá teszi a várost, és ez ellensúlyozza az árat: Budaörs kiemelkedően magas színvonalat képvisel oktatási és egészségügyi intézményeivel, kulturális életével, gazdasági környezetével, és egyre élénkebben fejlődő közösségi tereivel. Az itt letelepülni vágyók különböző típusú, elhelyezkedésű és állapotú ingatlanok között válogathatnak. Bár egy ideig úgy tűnt, Budaörs betelt, az igények növekedése a meglévő lakások és családi házak eladásán kívül további ingatlanfejlesztéseket generál.  
Jelenleg Budaörsön az eladó családi házak 445 ezer Ft/m2 átlagáron elérhetők. 2018-ban is tapasztalható volt drágulás, a használt lakások ára pedig némileg emelkedett.

haz1.jpg

2030-ban 2040-ben

Fentiekből látszik, hogy Budaörs gazdag történelme, kitűnő adottságai és a külső körülmények változásaihoz alkalmazkodása jól megalapozták ennek a szerethető városnak a jövőjét, ami a tervek szerint további fejlődést ígér.

Minden településnek van egy jövőjét meghatározó fejlesztési dokumentuma. Budaörsön ez a Településfejlesztési Koncepció (TKF) és az Integrált Településfejlesztési Stratégia(TKF) .

500lead27524.jpg

Ezekből a dokumentumokból is az derül ki, hogy a város adottságai egy ésszerű és megvalósítható koncepciót követve milyen jövőt biztosíthatnak Budaörsnek.

Budaörs földrajzi fekvése, a kapuszerepből adódó fővároshoz való szoros kapcsolódás, és az autópályák jelentősen hozzájárultak a város tőkevonzó-képességéhez, az egyre bővülő munkahelyi kínálathoz, a lakosságszám növekedéséhez, a vállalkozói aktivitás felfutásához, a település lakóinak életszínvonal-emelkedéséhez, a szolgáltatások számának és minőségének dinamikus fejlődéséhez.

Budaörs, ez a korábbi monofunkciós alvóváros átalakult, és Budapest szomszédságában (mint ’edge city’) az agglomerációs térség egyik meghatározó településévé vált. A város vezetése az elmúlt 25 évben sikeresen használta ki a Budapest közelségéből származó előnyöket. Lakosainak magas színvonalú sportolási és rekreációs lehetőséget, minőségi városias szolgáltatásokat biztosít, színvonalas intézményeket tart fenn.

budaors3.jpgLakásfronton a cél az, hogy a fenntartható városnövekedés feltételei a jövőben is teljesüljenek, hogy a város felkészülten álljon a jelenlegi családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) nyomán felélénkülő lakáspiac várható társadalmi és gazdasági kihívásai elé. Az új lakás vásárlásához vagy építéséhez nyújtott állami támogatás a közeljövőben a lakásépítés újbóli fellendülését fogja okozni a városban, amely a lakosok számának növekedését fogja eredményezni. Ez pedig azzal jár, hogy az intézmények kapacitását tovább kell bővíteni, és nő az erőforrásigény is. Az ingatlanpiacon bekövetkező változások Budaörs egyes lakóterületeit is felértékelhetik, ami átgyűrűzhet a kevésbé frekventált területek lakáspiaci áraira is.

Budaörsön is a “smart city” koncepció megvalósítása lesz a cél, innovatív fejlesztésekkel és okos megoldásokkal tervezik javítani a lakosok életminőségét. A további tervek érintik a meglévő épített környezet minőségi javítását és energiahatékonyabbá tételét, zöldfelületi fejlesztéseket.

51462.jpg

Ha csak az árakat nézzük, azt is mondhatjuk, Budaörs, te drága! Ez bizony így is van, és semmi nem mutat arra, hogy a közeljövőben csökkennének az ingatlanárak. Ami 30 éve még csak sejthető volt, mára már bizonyosság: Budaörs népszerűsége töretlen a lakáskeresők és házépítésre vállalkozók körében, de aki ide költözik, az menthetetlenül beleszeret, és szinte azonnal budaörsivé válik. Talán kezdetben még csak azt látja, hogy közel van a Tesco (és a többiek), van IKEA, 10 perc Budapest autóval és van ingyenes városi kisbusz, de idővel feltűnik neki, hogy bármilyen korú gyereke van, kitűnő oktatási intézménybe tudja járatni, és reggel már ő is vált pár szót a suli előtti parkolóban a többi szülővel, aztán elkezd lejárni az ingyenes utcai fesztiválokra, a Jókaiba vesz színházjegyet, lenéz a családdal az adventi gyertyagyújtásra a Templom térre, a PostART-ba megy koncertre, a Micinél ebédel hétvégén és a Majorban mozizik egy kávé mellett. Elkezd budaörsi gyökereket ereszteni.

Források: https://www.facebook.com/husznegyven/, www.budaors.hu, www.budaorsiinfo.hu http://2030tavlatok.budaors.hu/

Ha ezt a cikket elolvasta, feltételezhető, hogy érdekli a téma, és hogy jó hasznát venné egy ingatlanközvetítőnek. A mi dolgunk az, hogy az ingatlan hirdetésével, és az adás-vétellel kapcsolatos terheket levegyük a válláról. Ránk bízhat sok olyan feladatot, amivel rengeteg időt és energiát spórol meg, így marad ideje a többi fontos dologra is.

Ide ( www.drahotaingatlan.hu ) kattintva nézzen körül a honlapunkon és a hirdetéseink között, és ha nem találja meg azt, amit keres, vagy bármilyen kérdése van, esetleg tanácsra van szüksége, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, találjuk ki együtt, miben tudunk Önnek segíteni!

Teljes blogunk valamennyi cikkét IDE kattintva olvashatja.  www.drahotaingatlan.blog.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drahotaingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2113839274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elérhetőségeink:

Tel.: +36 707 707 804

Drahota Ingatlan - az Ön támogató partnere ingatlanügyben! A Drahota Ingatlan küldetése, hogy mindenkinek megtalálja a lehetőségekhez képest legtökéletesebb ingatlant. Hiszünk abban, hogy a klasszikus, nyomulós ingatlanügynökök ideje lejárt, ezért törekszünk arra, hogy ügyfeleink jól érezzék magukat a közös munka során.

Facebook oldaldoboz

Címkék

2017 (1) 3D építészet (1) 3D nyomtatás (1) Airbnb (1) albérlet (3) Alexa (1) állami támogatás (1) Amazon (1) apartment in a box (1) átalakítás (1) automatizáció (1) a jövő ingatlanjai (1) A jövő otthona (1) a jövő városa (1) A jövő városa (1) A Magnólia-sztori (1) befektetni (1) béna ingatlanhirdetések (1) Best of Facebook (5) biodiverzitás (1) Budaörs (1) Chip és Joanna Gaines (1) Construma 2018 (1) contour crafting (1) CSOK (1) Dánia (1) design (1) digitális nomád (1) Duna (1) Dwell (1) életmód (1) energetika (2) energiatakarékos építés (1) építészet (3) Építészeti Biennálé 2018 (1) építőipar (2) ergonómia (1) Facebook posztok 2018 (5) felmérés (1) felújítás (1) fenntartható építészet (3) fenntartható építkezés (1) fenntartható fejlődés (1) garzon (2) guruló otthon (1) gyerek (1) ház (4) házfelújítás (1) házfelújító show (1) házkiadás (1) HelloWood (1) hempcrete (1) HGTV (1) hirdetés (1) Hollandia (1) home office (1) home staging (2) hőszigetelés (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (1) Hungexpo (1) hygge (1) IKEA (1) ingatlan (6) ingatlanfejlesztés (1) ingatlanpiac (2) ingatlantrend (2) ingatlan eladás (1) ingatlan felkészítése eladásra (1) installáció (1) intelligens otthon (2) irodaház (1) irodai környezet (1) karácsony (1) karácsonyfa (1) Karácsonyi mese (1) kartonház (1) kenderbeton (1) kenderbeton ház (1) készház (1) kiállítás (1) Kína (1) kollégium (1) konyha (2) korszerűsítés (1) kreatív otthon (1) kutyabarát munkahely (1) lakás (6) lakásdekor (1) lakásfelújítás (1) lakáskiadás (1) lakáskiegészítők (1) lakóautó (1) lakóhajó (1) legális albérletbe adás (1) mikro-apartman (1) minigarzon (1) moduláris építkezés (1) nano-stúdió (1) nevetés (1) ökoépítészet (1) okos otthon (1) Ori Systems (1) otthon (3) otthondesign (1) otthoni iroda (1) otthon melege program (1) pályázat (1) passzívház (1) pénznyelő (1) robotbútor (1) sharing economy (2) Siri (1) smart home (2) sötétkék (1) szavazás (1) szerződés (1) Szezonalitás (1) színek (1) támogatás (1) társasház (1) tetőkert (1) tiny house (1) Tisza (1) trend (1) újragondolt ingatlanok (1) újrahasznosítás (1) ünnep (1) urbanizáció (2) úszóházak (1) vanlife (1) városfejlesztés (2) városi garzon (1) Velence (1) Vidámság (1) WELL building (1) Wikkelhouse (1) zöldtető (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása