A régi-új CSOK

2015 júliusában indult az új „szocpol”, a CSOK. Ennek legnagyobb újítása az volt, hogy használt lakás vásárlásához is igénybe vehető támogatást kínált.

Fél év után itt az otthonteremtési támogatás új formája, ami akár 20 millió forinthoz is hozzásegítheti a családokat.

A Piac & Profit Vincze Krisztiánt, a GDN Ingatlanhálózat HitelCentrumának vezetőjét kérdezte a támagotásról.

Ebből a fontosabb információkat emeltük ki. 

Újdonságok a júliusban életbe lépett, ismert CSOK-hoz képest:

A támogatás szempontjából nagyobb lesz a jelentősége annak, hogy valaki használt lakóingatlant, vagy jogilag is új építésű ingatlant vásárol vagy ilyet építtet. A használt lakásokra vonatkozó szabályokat is átírták, megszűnik az energetikai besorolások jelentősége. Így már nem teszik ettől függővé a támogatási összeget, azt azonban továbbra is befolyásolja a meglévő, vagy vállalt gyermekek száma, valamint az ingatlan alapterülete. Ez utóbbinál eltörlésre került a 160 négyzetméteres felső korlát, tehát ennél nagyobb ingatlant is vásárolhatnak a támogatás felhasználásával az igénybe vevők, ugyanakkor megmaradt a vételár korlát. Ez jelentős könnyítés a júliusi CSOK-hoz képest.

További könnyítés:

A gyermek fogalmában történt még változás, ami könnyítés lehet.15h.jpg

Eddig a jogszabály a 24 hetes magzati kortól  16 éves korig terjedő személyt tekintette automatikusan gyermeknek, illetve a 25 év alatti, nappali tagozatos tanulót. Az új CSOK-nál 20 éves korig nem kell iskolalátogatási igazolást kérni.

Könnyítésnek számít az is, hogy most már elég, ha a házaspárnak csak egyik tagja 40 év alatti.

Jelentős változás, hogy az új építésű ingatlanok esetében a 10 millió forintos támogatást az is igényelheti akinek már van meglévő ingatlanja.

Feltételek a 10+10 millió forintos támogatás felvételére: 

A legvonzóbb, és egyben legszigorúbb feltételekhez kötött a három gyermek esetén járó 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás.

Ennek igényléséhez nem elég a 180 nap munkaviszony alapján járó TB biztosított jogviszony, hanem legalább 2 év és  erkölcsi bizonyítvány szükséges valamint az igénylő nem szerepelhet negatív információval a KHR listán sem.

Amikor a pár vállal gyermekeket de nem tudja teljesíteni:

Ilyenkor a támogatást kamatostul vissza kell fizetni.

Vannak olyan esetek, mikor nem kell kamatot fizetni: Ha orvosi okokból hiúsul meg a gyermekvállalás.

Ha pedig haláleset  miatt nem születik meg a gyermek, akkor a támogatást sem kell visszafizetni. 

Amikor valaki már igénybe vette a „szocpolt”:

Azok után a gyermek után, akik után egyszer már vett igénybe támogatást a család, nem jogosult ismét, de arra van lehetőség, hogy további gyermekeket vállalva felvegyék a CSOK-ot. 

Mikortól igényelhető a támogatás:

 2016. január 1-től hatályos a jogszabály, bár reálisan február közepétől indulhatnak az első igénylések amik már az új szabályok szerint történnek.

A támogatás mellett a kedvező hitel is vonzóvá teszi a CSOK-ot: 

A támogatás mellé egy kedvező, 3% körüli kamatozású kamattámogatott lakáshitel is igényelhető, feltételei jórészt megegyeznek a támogatás feltételeivel, annyi különbséggel  hogy az igénylőnek a banki hitelbírálat szabályainak is meg kell felelnie. 

Kihatásoh0cb0wm3u5.jpgk a lakáspiac keresleti oldalára: 

Az ingatlanpiacot az új beruházások területén élénkítheti, vidéken várhatóan nagyobb mértékben, mint a fővárosban.

A budapesti új építésű lakásárak jóval magasabbak annál, hogy 10 millió Ft támogatás helyzetbe hozná azokat, akiknek egyébként ez az opció eddig elérhetetlen volt, vidéken viszont 20-25 millió forintból már kiváló minőségű ingatlanok vásárolhatók.

 

 

Több és olcsóbb új építésű ingatlan lesz az intézkedésnek köszönhetően?

A CSOK mellett árcsökkenést hozhat az új építésű ingatlanokat érintő ÁFA csökkentése is, de az is lehet, hogy a különbözet egy része a beruházónál marad majd, ez viszont jobb megtérülést, így nagyobb építési kedvet, később növekvő kínálatot eredményezhet.2015-12-life-of-pix-free-stock-photos-industry-windows-building-macnicolae.jpgMegváltoztathatja a jelenleg felívelőben lévő használt lakás árakat a döntés?

Azok, akik új lakást vásárolnak, jó eséllyel eladják majd a régit, ez kínálat bővülést eredményez majd, ami pedig árcsökkenést hozhat maga után.

forrás: http://blog.gdn-ingatlan.hu/10-10-millio-ami-atrendezi-a-piacot/

A bejegyzés trackback címe:

https://drahotaingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr728275224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elérhetőségeink:

Tel.: +36 707 707 804

Drahota Ingatlan - az Ön támogató partnere ingatlanügyben! A Drahota Ingatlan küldetése, hogy mindenkinek megtalálja a lehetőségekhez képest legtökéletesebb ingatlant. Hiszünk abban, hogy a klasszikus, nyomulós ingatlanügynökök ideje lejárt, ezért törekszünk arra, hogy ügyfeleink jól érezzék magukat a közös munka során.

Facebook oldaldoboz

Címkék

2017 (1) 3D építészet (1) 3D nyomtatás (1) Airbnb (1) albérlet (3) Alexa (1) állami támogatás (1) Amazon (1) apartment in a box (1) átalakítás (1) automatizáció (1) a jövő ingatlanjai (1) A jövő otthona (1) a jövő városa (1) A jövő városa (1) A Magnólia-sztori (1) befektetni (1) béna ingatlanhirdetések (1) Best of Facebook (5) biodiverzitás (1) Budaörs (1) Chip és Joanna Gaines (1) Construma 2018 (1) contour crafting (1) CSOK (1) Dánia (1) design (1) digitális nomád (1) Duna (1) Dwell (1) életmód (1) energetika (2) energiatakarékos építés (1) építészet (3) Építészeti Biennálé 2018 (1) építőipar (2) ergonómia (1) Facebook posztok 2018 (5) felmérés (1) felújítás (1) fenntartható építészet (3) fenntartható építkezés (1) fenntartható fejlődés (1) garzon (2) guruló otthon (1) gyerek (1) ház (4) házfelújítás (1) házfelújító show (1) házkiadás (1) HelloWood (1) hempcrete (1) HGTV (1) hirdetés (1) Hollandia (1) home office (1) home staging (2) hőszigetelés (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (1) Hungexpo (1) hygge (1) IKEA (1) ingatlan (6) ingatlanfejlesztés (1) ingatlanpiac (2) ingatlantrend (2) ingatlan eladás (1) ingatlan felkészítése eladásra (1) installáció (1) intelligens otthon (2) irodaház (1) irodai környezet (1) karácsony (1) karácsonyfa (1) Karácsonyi mese (1) kartonház (1) kenderbeton (1) kenderbeton ház (1) készház (1) kiállítás (1) Kína (1) kollégium (1) konyha (2) korszerűsítés (1) kreatív otthon (1) kutyabarát munkahely (1) lakás (6) lakásdekor (1) lakásfelújítás (1) lakáskiadás (1) lakáskiegészítők (1) lakóautó (1) lakóhajó (1) legális albérletbe adás (1) mikro-apartman (1) minigarzon (1) moduláris építkezés (1) nano-stúdió (1) nevetés (1) ökoépítészet (1) okos otthon (1) Ori Systems (1) otthon (3) otthondesign (1) otthoni iroda (1) otthon melege program (1) pályázat (1) passzívház (1) pénznyelő (1) robotbútor (1) sharing economy (2) Siri (1) smart home (2) sötétkék (1) szavazás (1) szerződés (1) Szezonalitás (1) színek (1) támogatás (1) társasház (1) tetőkert (1) tiny house (1) Tisza (1) trend (1) újragondolt ingatlanok (1) újrahasznosítás (1) ünnep (1) urbanizáció (2) úszóházak (1) vanlife (1) városfejlesztés (2) városi garzon (1) Velence (1) Vidámság (1) WELL building (1) Wikkelhouse (1) zöldtető (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása