Számla nélkül is lehet szabályos az albérletbeadás

Lakást bérelni legálisan szinte lehetetlen. Legtöbbször szerződés, számla nélkül, feketén jön létre a bérlet. Ez igazából sem a bérlőnek, sem a kiadónak nem előnyös, de erről majd később. Egy friss házaspár, vagy egy egyetemista fiatal, amilyennek a tipikus bérlőt képzeljük általában vagy nem törődik azzal, hogy legálisan béreljen, mert örül, hogy lakást talált, vagy nem tud, nem mer a kiadótól szerződést kérni. Ha esetleg létre is jön a szerződés, egy gyengébb érdekérvényesítő képességgel rendelkező bérlő  hátrányosan jöhet ki az üzletből.

Bérlőként egy ilyen üzletben:

 

  • A bérlő sokszor egy névtáblát sem rakhat ki, a lakáson semmit nem változtathat, még egy szöget sem verhet a falba.stock1.jpg
  • A közművek nem az ő nevére kerülnek, így egy névre szóló gázszámlát sem tud bemutatni egy esetleges banki ügyintézés során.
  • Sok esetben még a névre szóló ajánlott leveleket sem veheti hát, hisz nem tudja igazolni a lakcímet semmivel.

 

Bérbeadóként:

  • A kiadó jogi védelem nélkül bízza rá lakását egy idegenre, aki rossz esetben visszaélhet ezzel.
  • Szerződés nélkül semmit nem tehet, ha a bérlő nem fizeti a lakbért, vagy, ha nem akar kiköltözni, esetleg eltűnik, tetemes közműtartozást felhalmozva.

6d91714aae.jpg

  • Ha a bérlővel kötött szerződést nem látja sem ügyvéd sem közjegyző, akkor a tulajdonos maximum a bérlővel szembeni erőfölényre támaszkodhat. Ha az erőfölény felborul, és egy erőszakos bérlővel találja magát szemben, akkor mit tehet? Semmit.

 

 

 

A hivatalosan kötött szerződés és a jogi védelem mindkét félnek jó.

Mégis sokan az adómentes megoldást választják megkockáztatva ezzel azt, hogy sokkal rosszabbul járhatnak, mint ha befizették volna a pár százalék adót. Pedig nem kell vállalkozónak lenni, hogy valaki kiadja a lakását, és még adószámot sem kell igényelni.

Hogy működik a legális bérbeadás?

  • A tulajdonos évente egyszer benyújt egy adóbevallást és megfizeti a bevétel utáni jövedelemadót.

Ilyen egyszerű?

Igen!

  • Igaz, ilyenkor a tulajdonos nem tud számlát adni a bérlőnek, de egy magánszemély ezt általában nem is igényli.
  • Ha a bérlő el akarja számolni a bérleti díjat, akkor a kiadónak adószámot kell kérnie, és így már tud számlát adni.

Még egyszer, abban az esetben ha nem kér számlát a bérlő, a tulajdonosnak elég a bérleti díjról bevételi bizonylatot adnia, erre felírnia az adóazonosító jelét, és évi egyszer bevallást készíteni. Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor a tulajdonosnak nem lehet semmilyen egyéni v7e3e96505e0134d0b6024692acffb61b.jpgállalkozása.

Abban az esetben ha a tulajdonos nem számol el egyéni költséget ( pl. A rezsi a bérlőt terheli, nem a kiadót), akkor a bevétel 90%-a után kell 16% SZJA-t fizetni. Így pl. 50.000 Ft után 7.200 Ft-t kell fizetnie.  Kérhet tételes elszámolást akkor, ha a lakáskiadással kapcsolatban költsége keletkezik( pl. rezsi, ha az ő nevén van, vagy egy felújítás), ebben az esetben a bevétel felét írhatja le költségként a számlák alapján. A 16 százalékos SZJA mellett egészségügyi hozzájárulást is fizet az, aki a lakás kiadásából évi 1 millió forint feletti jövedelmet szerez. Ennek mértéke a jövedelem 14 százaléka. Ez a többletfizetési kötelezettség nagyjából havi 90 ezer forintos bérleti díj feletti esetekben jelentkezik, ha a lakás 12 hónapra folyamatosan ki van adva.

Azzal, hogy a bérlő és a kiadó szabályos szerződést köt, melyet közjegyző ellenjegyez, később sok, az adófizetésnél nagyobb kellemetlenségektől kímélhetik meg magukat.

 

 

Megéri vajon?

Meg!

forrás: http://egyazegyben.com/szamla-nelkul-is-lehet-az-alberletbeadas-szabalyos-281

A bejegyzés trackback címe:

https://drahotaingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr718271418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elérhetőségeink:

Tel.: +36 707 707 804

Drahota Ingatlan - az Ön támogató partnere ingatlanügyben! A Drahota Ingatlan küldetése, hogy mindenkinek megtalálja a lehetőségekhez képest legtökéletesebb ingatlant. Hiszünk abban, hogy a klasszikus, nyomulós ingatlanügynökök ideje lejárt, ezért törekszünk arra, hogy ügyfeleink jól érezzék magukat a közös munka során.

Facebook oldaldoboz

Címkék

2017 (1) 3D építészet (1) 3D nyomtatás (1) Airbnb (1) albérlet (3) Alexa (1) állami támogatás (1) Amazon (1) apartment in a box (1) átalakítás (1) automatizáció (1) a jövő ingatlanjai (1) A jövő otthona (1) a jövő városa (1) A jövő városa (1) A Magnólia-sztori (1) befektetni (1) béna ingatlanhirdetések (1) Best of Facebook (5) biodiverzitás (1) Budaörs (1) Chip és Joanna Gaines (1) Construma 2018 (1) contour crafting (1) CSOK (1) Dánia (1) design (1) digitális nomád (1) Duna (1) Dwell (1) életmód (1) energetika (2) energiatakarékos építés (1) építészet (3) Építészeti Biennálé 2018 (1) építőipar (2) ergonómia (1) Facebook posztok 2018 (5) felmérés (1) felújítás (1) fenntartható építészet (3) fenntartható építkezés (1) fenntartható fejlődés (1) garzon (2) guruló otthon (1) gyerek (1) ház (4) házfelújítás (1) házfelújító show (1) házkiadás (1) HelloWood (1) hempcrete (1) HGTV (1) hirdetés (1) Hollandia (1) home office (1) home staging (2) hőszigetelés (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (1) Hungexpo (1) hygge (1) IKEA (1) ingatlan (6) ingatlanfejlesztés (1) ingatlanpiac (2) ingatlantrend (2) ingatlan eladás (1) ingatlan felkészítése eladásra (1) installáció (1) intelligens otthon (2) irodaház (1) irodai környezet (1) karácsony (1) karácsonyfa (1) Karácsonyi mese (1) kartonház (1) kenderbeton (1) kenderbeton ház (1) készház (1) kiállítás (1) Kína (1) kollégium (1) konyha (2) korszerűsítés (1) kreatív otthon (1) kutyabarát munkahely (1) lakás (6) lakásdekor (1) lakásfelújítás (1) lakáskiadás (1) lakáskiegészítők (1) lakóautó (1) lakóhajó (1) legális albérletbe adás (1) mikro-apartman (1) minigarzon (1) moduláris építkezés (1) nano-stúdió (1) nevetés (1) ökoépítészet (1) okos otthon (1) Ori Systems (1) otthon (3) otthondesign (1) otthoni iroda (1) otthon melege program (1) pályázat (1) passzívház (1) pénznyelő (1) robotbútor (1) sharing economy (2) Siri (1) smart home (2) sötétkék (1) szavazás (1) szerződés (1) Szezonalitás (1) színek (1) támogatás (1) társasház (1) tetőkert (1) tiny house (1) Tisza (1) trend (1) újragondolt ingatlanok (1) újrahasznosítás (1) ünnep (1) urbanizáció (2) úszóházak (1) vanlife (1) városfejlesztés (2) városi garzon (1) Velence (1) Vidámság (1) WELL building (1) Wikkelhouse (1) zöldtető (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása